Undgå transportsyge: Giv dig selv en god start på ferien Se relaterede produkter

Undgå transportsyge: Giv dig selv en god start på ferien

Der er ikke noget værre end at skyde sommerferien i gang med at føle sig utilpas, være svimmel og opleve kvalme. Her får du nogle gode råd til, hvad du selv kan gøre for at forhindre transportsyge, når du skal ud at køre, flyve eller sejle.

Bilen er pakket, madpakkerne smurt, og ungerne sidder fastspændt på bagsædet. Sommerferien er i gang. I er kun lige nået ud på vejen, da ubehaget langsomt trænger sig på. Du føler dig træt og utilpas. Hovedpinen trykker i tindingerne. Og din kvalme får dig til at overveje, om du har fået nok at spise inden afrejse.

Du er ramt af transportsyge. Et fænomen, som rammer mange ferieglade rejsende. Men faktisk kan du selv gøre noget for at undgå eller mindske transportsyge.

Hvad er transportsyge?

Transportsyge er en ubehagelig tilstand, som opstår, fordi vores hjerne ikke opfatter kroppens bevægelser og det, vi ser, på samme måde.

Tilstanden opstår, når vores hjerne ikke kan genkende den kombination af sanseoplevelser, den opfatter. Eksempelvis risikerer vi at få transportsyge, hvis vores balancesystem i det indre øre sender beskeder til hjernen om bevægelse, mens vores synssans ikke opfatter bevægelse. Det er det, der sker, når du sidder stille i en bil, der bevæger sig.

4 gode råd mod transportsyge

Selvom der er nogle, der oftere bliver ramt af transportsyge end andre, er der alligevel en række ting, du selv kan gøre for at forebygge eller lindre ubehaget, når du er på farten:

  • Sørg for at have lidt mad i maven inden turen. Men undgå at spise store måltider, da det kan forværre kvalmen
  • Undgå at sidde med hovedet bøjet forover, eksempelvis når du læser bøger eller kigger i din telefon. Kig i stedet ligeud, og følg vejens bevægelser
  • Hvis du føler dig træt eller svimmel, skal du om muligt lægge dig ned. Du må gerne lægge dig til at sove, hvis du føler dig træt eller svimmel
  • Frisk luft er godt. Rul vinduet lidt ned, eller hold pauser undervejs, hvor du trækker lidt luft og strækker dine ben

Hvis der skal mere til...

Hvis du ved, at dine ture ofte ender med kvalme, svimmelhed og hovedpine, kan du forebygge symptomer på transportsyge allerede inden afrejse.

Du kan blandt andet bruge armbånd mod transportsyge, som kan afhjælpe dine symptomer med akupressur. Det betyder, at armbåndet giver dig et svagt tryk på et bestemt punkt på dine håndled. Metoden er helt uden medicinske bivirkninger, og du kan bruge armbåndet efter behov.

Der findes også antihistamin tabletter, som forebygger transportsyge ved at hæmme balancecenteret og dæmpe kvalmen. De antihistaminer som virker mod transportsyge har alle en sløvende virkning. Desuden findes plastre mod transportsyge som virker i op til 3 døgn. Du skal tage præparatet før afrejse, men hvornår og hvor længe virkning holder, varierer fra produkt til produkt.

Forhør dig om midler mod transportsyge på dit lokale apotek. Læs mere om vores produkter mod transportsyge her.

 

Kilder: netdoktor.dk og apoteket.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen