Undgå diarré i ferien Se relaterede produkter

Undgå diarré i ferien

Diarré kan skyldes en akut infektion fra en virus eller bakterie, eller det kan være en kronisk lidelse. Uanset årsagen er urolig mave ubehageligt og kan føre til dehydrering og mineralmangel, hvis du ikke passer på.

Mange danskere har nok oplevet at samle en maveinfektion op på en ferie udenlands, hvor man spiser anderledes end normalt, og det er en af de souvenirs, man gerne vil være foruden. Kan man få roskildesyge på Rhodos?

Men diarré kan skyldes mange forskellige faktorer; en infektion, en madvare du ikke kan tåle, uhygiejnisk behandling af mad, sygdomme eller visse former for medicin.

Uanset om du har fået akut diarré eller ofte lider af nervøs mave, er der flere ting, du selv kan gøre for at behandle og endda forebygge diarré.

>> Se vores udvalg af produkter mod diarré

Hvad er diarré?

Hvis der er tale om akut diarré, er det oftest et symptom på en infektion i mave- og tarmregionen. Det er kroppens måde at komme af med noget uønsket, og derfor vil du højst sandsynligt også opleve andre symptomer så som opkast, mavesmerter og feber. Der er mange slags virus, bakterier og parasitter, der kan give akut diarré, som f.eks. norovirus, salmonella eller andre.

Diarré er oftest kendetegnet ved mere end tre tynde afføringer i døgnet. Akut diarré går som oftest over i løbet af nogle dage. Oplever du symptomer i mere end fire uger, lider du af kronisk diarré. Lidelsen er ganske udbredt, og blandt midaldrende og ældre mennesker oplever cirka 15% kronisk diarré konstant eller i perioder.

Kronisk diarré kan skyldes, at du optager for lidt eller for meget væske fra tarmen, ligesom det kan være et symptom på visse sygdomme eller en bivirkning af medicinindtag. Det er meget vigtigt, at du er opmærksom på din væskebalance, hvis du lider af kronisk diarré. Dehydrering kan være ganske farligt, især blandt ældre og syge personer, og derfor er det vigtigt, at du taler med din læge, hvis din diarré ikke vil gå over.

Diarré vil som oftest gå over i løbet af nogle dage. Er det ikke gået over efter en uge, eller oplever du blodig diarré, pludselig høj feber eller tegn på dehydrering, skal du søge læge. Det er muligt, at kroppens reaktion kan være tegn på noget andet og mere alvorligt.

I langt de fleste tilfælde vil diarré gå over af sig selv og er ikke farligt. Men oplever du kronisk diarré, og er du i forvejen svækket af alderdom eller sygdom, kan diarré være farligt, fordi det forårsager massivt væske- og mineraltab.

Dehydrering er desuden yderst alvorligt for spædbørn. Derfor er det vigtigt, at du kontakter lægen, hvis dit barn har diarré.

Hvordan stopper man diarré?

Der findes flere præparater, som kan hjælpe, hvis du lider af kronisk eller akut diarré. Har du diarré som følge af en infektion her og nu, kan peristaltikhæmmende piller være et middel. Det stopper afføringen i op til 12 timer og bør kun anvendes, hvis du er sikker på, at diarréen ikke skyldes en mere alvorlig årsag, så som en mave-tarm-sygdom.

Vælger du at behandle med peristaltikhæmmende midler, er det vigtigt, at du drikker rigeligt med vand. Spørg eventuelt lægen eller personalet på apoteket, om det er den rette behandling i dit tilfælde.

Tarmflora-regulerende medicin indeholder mælkesyreproducerende bakterier og hjælper med at genoprette den naturlige tarmflora. Tabletterne bruges oftest forebyggende og må ikke tages sammen med antibiotika, da det kan dræbe de mælkesyreproducerende bakterier.

Oplever du tegn på dehydrering, kan du desuden finde præparater, der hjælper med at genoprette væskebalancen, såkaldt anti-sekretorisk medicin mod diarré. Dog er det vigtigt, at du ikke starter sådan en behandling, uden først at have talt med lægen.

>> Find produkter til genoprettelse af væskebalancen 

Lider du af diarré, der skyldes en virusinfektion, skal du vide, at det er meget smitsomt. Derfor skal du huske at vaske grundigt hænder og generelt være omhyggelig med hygiejnen.

Hvad skal man spise når man har diarré?

Der er mange husmandsråd, når det kommer til mad og diarré. Vigtigst er det at være opmærksom på, at væskebalancen holdes ved lige, så du undgår dehydrering, derudover skal du spise kalorietæt. Sørg derfor for at drikke væske, gerne sukkerholdig, og få lidt salt eventuelt i form af chips, der binder væsken.

Er du dehydreret, kan det være en idé at lave følgende blanding:

  • 1 liter vand (er du i udlandet, skal det være på flaske eller kogt)
  • 2 spsk. almindeligt sukker
  • ½ tsk. salt
  • Saften af en presset citron eller appelsin

Blandingen genopretter din væskebalance, hvis du er kraftigt dehydreret. Alternativt kan du købe elektrolytter på apoteket.  

Lider du af kronisk diarré, er det særligt vigtigt, at du er opmærksom på din kost. Anbefalede madvarer er blandt andet:

  • Bananer
  • Kogte/bagte grøntsager
  • Knækbrød
  • Syrnede mælkeprodukter

Se hele listen fra Kræftens Bekæmpelse her.

For ikke at overbelaste maven, er det desuden en god idé at spise mange små måltider i løbet af dagen. Så er der større chance for, at du kan holde føden i dig.

Kilder: SSI, Sundhed.dk, Kræftens Bekæmpelse, Netdoktor

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen