Kan man få roskildesyge på Rhodos? Se relaterede produkter

Kan man få roskildesyge på Rhodos?

Feriemave rammer desværre 20-50 % af alle rejsende. Både din destination, din mad og din håndhygiejne har betydning for, om du bliver mavesyg på rejsen.

Feriemave, rejsediarré, turistmave, maveinfektion... der er mange navne for en ødelagt mave på ferien. En af årsagerne kan være roskildesyge, den såkaldte norovirus, som smitter gennem mad, vand og mennesker, og som findes overalt i verden - også herhjemme. I udlandet er der dog mange andre mikroorganismer, der kan ødelægge din mave. Blandt andet fordi du ikke er vant til de bakterier, der naturligt findes i vand, mad og omgivelser under fremmede himmelstrøg. Men også fordi der måske er andre standarder for hygiejnen og håndteringen af mad. Om du bliver syg afhænger desuden af din egen adfærd og af din destination. Risikoen for at blive mavesyg er størst i lande som Egypten, Thailand og Indien. I Europa stiger risikoen jo længere sydpå, du kommer.

Du kan forsøge at rejse uden om feriemave ved at vaske hænder ofte og grundigt med vand og sæbe. Suppler med desinficerende vådservietter og desinficerende håndgel. Hold fingrene fra din mund og din mad, når dine hænder ikke er rene. Og vær varsom med, hvad du drikker og spiser. Generelt kan man sige: Kog det, steg det, pil det, skræl det - eller drop det. Maden skal være gennemstegt, gennembagt eller gennemkogt og spises nylavet. Drik kun vand fra flasker, som du selv åbner, og drikke af rent eller kogt vand som kaffe, te, øl og sodavand. Spis kun frugt, som du selv skræller/piller og skyller med vand fra flaske. Hold dig fra isterninger, salater, rå grøntsager, rå skaldyr, rå fisk, upasteuriserede mælkeprodukter og hjemmelavet mayonnaise og is. Brug vand fra flaske, når du børster tænder. Hør mere om forebyggelse og lindring af feriemave på apoteket.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen