Underernæring - den glemte sundhedsrisiko
En godt helbred er tæt forbundet med en livsstil, som både indeholder regelmæssig fysisk aktivitet og varieret og afbalanceret kost i den rigtige mængde, men det er ikke altid så nemt. Forskning viser, at en række næringsstoffer som er vigtige for et godt helbred, ofte mangler i maden hos ældre.
Vigtige næringsstoffer for ældre
Følgende næringsstoffer, vitaminer og mineraler spiller en stor rolle for, at den aldrende krop kan præstere optimalt:
- Protein bidrager til at øge og bevare muskelmassen. Ældre mennesker har brug for mere protein pr. kilo kropsvægt end yngre mennesker. Med tiden kan tegn på proteinmangel mærkes i form af tab af muskelstyrke og nedsat funktionsevne.
- Vitaminer er vigtige for kroppens energiproduktion og enzymaktivitet, for eksempel B2, B6 og B12, og de bidrager til at mindske træthed og udmattelse.
- D-vitamin og calcium virker samlet til at holde knoglerne stærke og er derfor vigtige for at undgå knogleskørhed.
- C-vitamin er en vigtig antioxidant og bidrager til immunforsvarets normale funktion. På grund af sit bidrag til normal kollagendannelse, har C-vitamin betydning for normale knogler, brusk, tandkød og tænder. C-vitamin er desuden med til at reducere træthed og udmattelse.
- Vand er ikke i sig selv et næringsstof, men vand indgår i næsten alle metaboliske processer. Vand er vigtig for at for undgå dehydrering og opretholde en god væskebalance.
Vægttab er ikke en "normal" konsekvens ved aldring
Hvis kroppens behov for energi og næring ikke opfyldes, risikerer man at blive underernæret. Underernæring i forbindelse med sygdom er almindeligt forekommende, især hos ældre og personer med langvarig sygdom. Underernæring opstår, når kroppens behov for energi og næring ikke bliver opfyldt. Det skyldes ofte utilstrækkeligt indtag af mad og/eller et øget behov for energi og protein på grund af sygdom. Der er mange underliggende årsager til, at man får for lidt at spise, f.eks. nedsat appetit, begrænset evne til at tygge, synke og fordøje maden, udfordringer med at købe og tilberede maden, social isolation, sygdom etc. Et utilstrækkeligt energi- og proteinindtag kan føre til vægttab, men også til tab af muskelmasse og muskelstyrke samt forringet kropsformåen og sundhed. Hvis der ikke sættes ind, kan det føre til underernæring og sarkopeni*.
*Sarkopeni er tab af muskelmasse og muskelfunktion, der opstår med alderen. Udvikling af sarkopeni kan have stor indvirkning på sundheden, og kan medføre betydelige begrænsninger i dagligdagen.
Underernæring kan påvirke helbredet på flere forskellige måder:
- Sarkopeni
- Skrøbelighed
- Kraftesløshed
- Øget risiko for funktionsnedsættelser
- Øget risiko for faldskader og frakturer
- Træthed
- Forringet sårheling
- Nedsat modstandskraft over for infektioner
Modvirk tab af vægt og muskelmasse
For at mindske risikoen for komplikationer er det vigtigt at forebygge og behandle underernæring. Opretholdelse af muskelmasse er den bedste beskyttelse mod nedsat fysisk formåen, og det er derfor vigtigt at sikre et tilstrækkeligt højt energi- og proteinindtag og at være fysisk aktiv. Du kan modvirke tab af vægt og muskelmasse ved at spise flere mellemmåltider og berige din normale kost med protein og energi, f.eks. ved at spise mere æg, ost, fløde, olie og smør. Husk også, at der ikke må gå for lang tid mellem dagens sidste måltid og næste dags første måltid.
Proteiner er kroppens byggesten og et næringsstof, som er ekstra vigtigt for ældre og ved sygdom. Kød, fisk, fjerkræ, æg, soja og mælkeprodukter har et højt indhold af protein. Bønner, linser, kornprodukter og nødder er gode vegetabilske proteinkilder. Husk at fordele proteinindtaget jævnt over hovedmåltiderne (morgenmad, frokost og aftensmad), og prøv at spise mindst 25-30 gram protein pr. måltid for at optimere muskelproteinsyntesen.
Der er hjælp at hente
Hvis det ikke er tilstrækkeligt at tilpasse den normale kost for at opfylde kroppens behov for energi, protein og næring, kan en læge eller diætist ordinere ernæringsdrikke til særlige medicinske formål som et supplement. Kontakt din læge eller diætist, hvis du mistænker, at du eller nogen i din nærhed risikerer at udvikle underernæring.
Kilder: Volkert D et al. ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin Nutr. 2018. Clin Nutr. 2019; 38(1):10-47, Bauer J et al. Evidence-Based Recommendations for Optimal Dietary Protein Intake in Older People: A Position Paper From the PROT-AGE Study Group. Volume 14, Issue 8, 2013, 542-559, Nordiska ministerrådet. Nordic Nutrition Recommendations 2012: Integrating nutrition and physical activity. 5th ed. Copenhagen: Nordisk Ministerråd, 2014.