Turen går til…toilettet Se relaterede produkter

Turen går til... toilettet

Turen går til Thailand, Tyrkiet, Tunesien... og desværre også tit til toilettet. Feriemave rammer 20-50 % af alle rejsende. Destination, mad og håndhygiejne har betydning.

På en rejse møder du mange nye bakterier og vira, der kan give feriemave med akut diarré til følge. Diarréen varer i gennemsnit 3-4 døgn og kan være ledsaget af kvalme, mavekramper, mavesmerter og nogle gange også af opkastninger og let feber. Ofte er det mad og drikke, du bliver syg af. Men det kan også være bakterier fra omgivelserne, der havner på dine hænder og efterfølgende i din mund. For eksempel bakterier fra dørhåndtag, pengeautomater, serveringsgrej i buffeter, pengesedler og mønter.

Du kan forsøge at nedsætte risikoen for feriemave ved at vaske hænder ofte og grundigt med vand og sæbe. Har du ikke adgang til vand og sæbe, så rens med desinficerende vådservietter. Hold fingrene fra din mund og din mad, hvis dine hænder ikke er rene. Vær varsom med, hvad du drikker og spiser. Generelt kan man sige: Kog det, steg det, pil det, skræl det - eller lad det ligge. Maden skal være gennemstegt, gennembagt eller gennemkogt og spises nylavet.

Drik kun vand fra flasker (du selv åbner) og drikkevarer af rent og kogt vand som kaffe, te, øl og sodavand. Spis kun frugt, du selv har skrællet/pillet og skyllet med vand fra flaske. Og hold dig fra isterninger, salat, rå grøntsager, rå skaldyr, rå fisk, upasteuriserede mælkeprodukter og hjemmelavet mayonnaise og is. Brug vand fra flaske, når du børster tænder.

Din risiko for feriemave afhænger dog ikke kun af din adfærd, men også af din destination. I Sydeuropa, Mellemøsten, Sydafrika og dele af Caribien er risikoen højere. I Latinamerika, Asien og Afrika er den højest. Bor og spiser du under primitive forhold, så er risikoen for feriemave større.

Når feriemaven ruller

  • Drik store mængder vand tilsat salt og sukker
  • Lav en drik af 1 liter kogt vand (eller vand fra flaske) tilsat 2-3 spiseskefuld sukker, 12 teskefuld salt og gerne saften af en appelsin
  • Frugtjuice, te med salt og sukker, sodavand, cola, bouillon og supper er tilladt
  • Til børn med diarré skal sukkerholdige drikke fortyndes med 3 dele vand, da barnet ellers mister væske
  • Spis så snart du igen kan. Start forsigtigt med kogt ris og pasta, ristet brød, kiks, bananer og kogt fisk
  • Suppler med brød, frugt (som du selv skræller, piller og skyller) kogte kartofler og kogt eller gennemstegt kylling, når du har det bedre
  • Søg læge, hvis du har vedvarende diarré i mere end 4 døgn, hvis du får høj feber, blod i afføringen og ikke kan drikke nok. Det viser sig ved, at din urin er mørk og sparsom
  • Søg læge, hvis et barn under 2 år får diarré

 

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen