Tørre øjne kan lindres med øjendråber Se relaterede produkter

Tørre øjne kan lindres med øjendråber

Vinterkulde, tør luft og lave temperaturer udfordrer ikke blot din hud og dit hår, men også dine øjne. For mange er tørre øjne en særlig udfordring på denne årstid, hvor vi det ene øjeblik er ude i kulden og det næste øjeblik inde i den tørre, varme luft. Vekselvirkningen får øjnene og hornhindens fugtighed til at fordampe hurtigere.

Tørre øjne er et relativt udbredt fænomen i Danmark, hvor omkring 11% af den voksne befolkning i aldersgruppen 30-60 år oplever gener i forbindelse med tørre øjne*. Dette til trods for, at vi sammenlignet med andre steder i verden har en relativ høj luftfugtighed hen over året.

Noget i øjet

Symptomerne på tørre øjne er typisk følelsen af at have et sandkorn i øjet, at øjet er irriteret, som havde man et fremmedlegeme i det, og at tørheden giver en svien og kløen i øjnene. I nogle tilfælde kan synet blive lettere sløret, øjet kan blive rødt, og der kan opstå betændelsestilstande i øjets omgivelser.

– Øjet er et fintfølende organ, som reagerer hurtigt på påvirkninger i de ydre omgivelser og fra kroppen. Tårerne er med til at beskytte mod sygdomme, smøre overfladen på øjet og give næring til hornhinden. Hver gang øjet blinker, bliver tårefilmen fornyet, og den genopretter øjets ydre væskebalance, fortællerprofessor, overlæge og dr.med. Steffen Heegaard øjenafdelingen på Rigshospitalet i København.

Dårligt indeklima udtørrer øjnene

Tørre øjne er typisk en mangeltilstand, hvor øjet ikke får tilført tilstrækkeligt med væske. Det medfører små udtørringspletter i øjets overflade, som påvirker synet negativt og giver irritation, kløe og svie i øjet.

– Tørre øjne og manglende tåreproduktion kan have mange årsager. Både alder, køn, race, stofskifte og hormonelle ændringer spiller ind – ligesom kontaktlinsebrugere ofte døjer med problemet. Den store synder er dog det langvarige skærmarbejde og et ofte dårligt indeklima i de store kontorbygninger. Alt dette er med til at udtørre øjnene, pointerer Steffen Heegaard.

Gør det tåleligt

Ifølge Steffen Heegaard er et stort antal mennesker nødt til at medbringe kunstige øjendråber på deres job, når de skal ud på en længere flyrejse eller opholder sig i rum med aircondition. Tilmed kan vores meget velisolerede huse og brændeovne være med til at forværre problemet med tørre øjne.

– Vi kan selv gøre meget mere for at undgå den tørre luft og gøre det tåleligt for vores øjne. Det er en god idé af have øjendråber uden konserveringsmidler inden for rækkevidde. Vi skal også huske at drikke rigeligt med vand, indtage fiskeolie med Omega-3 og i det hele taget undgå at udsætte os selv for de faktorer, der giver os tørre øjne, lyder rådene fra Steffen Heegaard.

Tag på apoteket

På apoteket står faguddannede medarbejdere klar til at rådgive dig om lindring og behandling af tørre øjne:

– Vi står klar til at give gode råd og vejledning omkring tørre øjne. På apoteket fører vi et bredt udvalg af veldokumenterede produkter som eksempelvis øjendråber, kunstige tårer og øjensalve – alt sammen med det formål at mindske generne ved nedsat tåreproduktion. Vi hjælper med at vælge den rigtige løsning og giver gode råd om indhold, holdbarhed og brugen af øjendråberne, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd mod tørre øjne

  • Drik rigeligt med vand hver dag, gerne et par liter
  • Indtag fiskeolie med Omega-3 fedtsyrer
  • Sørg for at blinke meget ved vedvarende skærmarbejde
  • Sørg for at lufte ud og ophold dig gerne i lokaler med en høj luftfugtighed
  • Få klarlagt årsagerne til tørre øjne i samråd med læge, øjenlæge eller optiker
  • Brug øjendråber til at lindre mod nedsat tåreproduktion

Kilder: "Nordic Guidelines 2016: Dry Eye Disease", www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.sygevoksne.dk, www.vos.dk og www.sundhedslex.dk

*Se rapporten "Nordic Guidelines 2016: Dry Eye Disease", side 22.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen