Svamp i skeden har mange årsager Se relaterede produkter

 

Svamp i skeden har mange årsager

De fleste kvinder vil kunne genkende symptomerne på skedesvamp. Rødme, svie, kløe og smerter ved samleje eller vandladning kombineret med et hvidt og lugtfrit udflåd. Det er normalt sikre tegn på skedesvamp, men det er altid en god idé at få det tjekket af lægen, inden behandlingen sættes ind.

Tre ud af fire kvinder oplever at få skedesvamp. Halvdelen af alle kvinder får mere end to infektioner hvert år, og hele 3-5 % af kvinderne må døje med mere end fire årlige infektioner. I langt størsteparten af tilfældene skyldes infektionen gærsvampen Candida Albicans, som er en naturlig del af den normale flora i skeden.

Ubalance i skeden

Candidasvampen lever inde i skeden og giver under normale omstændigheder ingen problemer. Hvis surhedsgraden i skeden bliver ændret, vil den naturlige balance i skedens mikroorganismer også ændres. Dette giver et gunstigt miljø for svampen, som formerer sig og får overtaget i floraen med infektion til følge.

Skeden har en pH-værdi mellem 3,8 og 4,2. Det sure miljø opretholdes af skedens mælkesyrebakterier (lactabacillus), som sørger for en passende balance mellem de mikroorganismer, som naturligt lever i skeden. PH-værdien påvirkes af indre og ydre faktorer, og stiger pH-værdien til over 4,5, er der grobund for, at mikroorganismer som eksempelvis Candida Albicans kan formere sig og udvikle en infektion.

Flere årsager til skedesvamp

Ubalancen i skeden kan skyldes mange forskellige faktorer. Hormonelle ændringer som følge af graviditet, menstruation eller p-piller, penicillinbehandling, sukkersyge eller blot et stort indtag af sukker og et nedsat immunforsvar på grund af andre sygdomme kan alt sammen forårsage en øget risiko for svamp i skeden.

Nogle kvinder oplever også gener i forbindelse med et samleje. Skedesvamp er ikke en seksuelt overført sygdom, og den må derfor ikke forveksles med kønssygdomme som klamydia, gonoré, herpes eller kønsvorter med lignende symptomer. Kvinder, der ikke er seksuelt aktive, kan således også få svamp i skeden.

Bliv undersøgt af lægen

Hvis man er i tvivl om symptomerne eller ikke før har haft en svampe-infektion, er det en god ide at kontakte en læge for en nærmere undersøgelse. Lægen kan stille en diagnose på baggrund af blandt andet de synlige symptomer i form af eksempelvis rødmen og hvidligt, grynet udflåd:

– For en læge er det relativt enkelt at konstatere, om der er tale om skedesvamp eller ej. Mange ældre kvinder får underlivslidelsen lichen sclerosus, som ikke er så kendt, men som kan forveksles med svamp i skeden. Andre kvinder lider af skedekatar eller er overfølsomme over for trusseindlæg eller tamponer. En sikker diagnose er altid forudsætningen for en effektiv behandling, fortæller gynækolog og speciallæge Christine Felding fra Gynækologisk Klinik Rungsted.

Få råd på apoteket

Hent gode råd, vejledning og produkter til behandlingen på apoteket. Her står faguddannet personale klar til at fortælle mere om behandlingen af skedesvamp:

– Svamp i skeden kan behandles med et håndkøbslægemiddel i form af eksempelvis vaginaltabletter til skeden med en tilhørende creme. Der er tale om en kur i en afgrænset periode, så det er vigtigt at behandle, indtil symptomerne er forsvundet. Vi rådgiver om den rette brug af præparatet og svarer på alle individuelle spørgsmål inden behandlingen, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd om skedesvamp:

• Brug undertøj i bomuld frem for trangt og tætsiddende syntetisk undertøj

• Undgå sæbe, som kan nedbryde hudens barriere og forskyde pH-balancen i skeden

• Undgå daglig brug af trusseindlæg

• Søg læge, når du opdager symptomerne

• Vær opmærksom på at få udelukket andre sygdomme som f.eks. kønssygdomme

 

Kilder: www.netdoktor.dk, www.netpatient.dk, www.sundhed.dk (Lægehåndbogen) og "Behandling af gynækologiske infektioner" i Rationel Farmakoterapi, nr. 5, 2006 (IRF).

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen