Se relaterede produkter

Slidt i kroppen?

Alle får slidgigt i større eller mindre grad med alderen. Den bedste måde at forhale og lindre slidgigt på er at træne og motionere.

Slidgigt udvikler sig langsomt gennem livet og fører blandt andet til, at brusken i et led gradvist går i stykker. Men slidgigt er i en vis forstand et misvisende ord. Du kan nemlig få slidgigt af at bruge dine led for lidt. Når muskler, ledbånd og knogler ikke bliver brugt og styrket på en fornuftig måde, vil disse og ledbrusken blive svag og lettere forfalde.

Slidgigt kan komme som følge af dårlig muskelkraft og inaktivitet, men også overvægt, ensformig belastning og skader omkring led har betydning. Ofte er det brusken i hofter, knæ og ankler, der bliver ramt af slidgigt, men det opstår også i små led som fingre og storetæer.

Oplever du stivhed og smerter omkring et led, bør du være opmærksom på, om det måske er slidgigt. Slidgigtsmerter opleves forskelligt fra person til person og kan for eksempel føles jagende, prikkende eller borende. Smerterne kan også brede sig ud over selve leddet.

Du kan bedst smertestille og forhale slidgigt ved at motionere regelmæssigt og tabe dig, hvis du vejer for meget. Selv om smerter i sagens natur ikke indbyder til, at man bevæger sig, så er inaktivitet faktisk det værste, du kan byde dine led. Kroppen er skabt til, at blive brugt, og moderat motion stimulerer ledbrusken, som derved får mere næring til bruskcellerne. Selv et lille led som en finger, bør holdes i gang med små styrkende øvelser og bevægelighedstræning, hvis det er ramt af slidgigt. Du er også velkommen til at spørge os på dit apotek om lindring af slidgigtsmerter.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen