Skæleksem Se relaterede produkter

Skæleksem – hvad er det?

Seboroisk dermatit kaldes også for skæleksem. Det forekommer på hudområder med mange talgkirtler som f.eks. hårbund, ansigt, øjenbryn, næsefløje og øjenlågsrand, bryst og ryg, i hudfolder, armhuler, i lysken og navlen.

Det er en meget almindeligt hudsygdom og ca. 5-10% af befolkningen har det. Det er mest forekommende hos mænd og debuterer oftest i puberteten eller i voksenalderen, men kan også opstå tidligere. Hos spædbørn ses skæleksem som arp, tykke fedtede skæl i hårbunden. Skæleksem hos spædbørn forsvinder typisk, når barnet ikke længere er påvirket af moderens hormoner og kan behandles med en tættekam. Hvis det breder sig til resten af kroppen, skal lægen med på råd.

Skæleksem hos unge og voksne er symmetrisk og skællene kan være tørre og hvide eller fedtede og gule. Huden under skællene er rød og kløe er almindeligt. Hos unge og yngre voksne ses skæleksemet typisk som fedtede skæl i hårbunden, rødme og skællen i ansigtets furer, bag ørerne og i øjenbrynene.

Hvorfor opstår skæleksem?

Årsagen til skæleksem er endnu ikke fuldt klarlagt, men man ved, at hormoner, talgproduktion og en ellers fredelig gærsvamp , som alle voksne mennesker har på huden har stor betydning.

Hudfedtet (talg) er næring for en normalt fredelig gærsvamp (Malassezia fuffur eller Pityrosporum ovale), der lever på huden i hovedet og på bryst og ryg, hvor der er rigeligt med næring.

Du kan være familiært/arveligt disponeret for skæleksem og faktorer som fysisk eller psykisk stress, svækket immunforsvar og alvorlig sygdom kan udløse det.

Sygdommen er kronisk, så hvis du først har haft et udbrud, vil det komme tilbage. Nogle klarer sig med at behandle i korte perioder. Andre må vedligeholde behandlingen for at holde sygdommen nede. Skæleksem optræder meget individuelt, men generelt forbedres sygdommen om sommeren og forværres om vinteren.

Hvordan behandles skæleksem?

Hvis skæleksem er i hårbunden, vil lægen anbefale en skælshampoo. Har du skæleksem i ansigtet eller på kroppen vil lægen typisk starte en behandling med steroidcreme ofte i kombination med et svampedræbende middel. Ved svær skæleksem, vil din læge måske henvise dig til en hudlæge.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen