Sådan passer du på vægten i december måned Se relaterede produkter

Sådan passer du på vægten i december måned

Julen står for døren, og for mange danskere betyder det også mange sociale arrangementer, julemad og alkohol. Det kan dog være noget af en mavepuster at gå på vægten efter en lang og hyggelig julemåned, men december behøver ikke at være lig med ekstra kilo på sidebenene.

’Det’ sørme, det’ sandt, december’. Julen står for døren, og for mange er det lig med julefrokoster og familiekomsammener med masser af slik, fed mad og alkohol på de dækkede borde. Der skal selvfølgelig være plads til alt det gode, men december behøver ikke at være forbundet med en voldsom vægtøgning, som du bliver træt af på den anden side.

Har du mange julefrokoster i kalenderen, er der ikke noget at sige til, hvis vægten pludselig er steget et par kilo, når du når januar. Vi spiser rask væk meget større portioner, når vi rammer december, og en julefrokost med gris i alle afskygninger, øl og snaps kan snildt løbe op i et kalorieindtag, der kræver en lang løbetur at forbrænde igen.

Planlægger du dine arrangementer, er opmærksom på kroppens mæthedssignaler og sætter tid af til regelmæssig træning, kan du sagtens tage del i julehyggen, uden det går ud over din sundhed. Her får du vores bedste råd til en mere kontrolleret december. 

Spis med måde i december måned

Brun sovs, risalamande, juleskum, flæskesteg og det store, kolde bord. December er fyldt fristelser, som for mange også er en forankret del af juletraditionen.

Der skal være plads til at smage, når du går ud til sociale arrangementer. Det kan dog også hurtigt blive for meget, og mange kommer til at overhøre kroppens naturlige mæthedssignaler, når de går til julefrokost. For man behøver ikke at spise, til man har ondt i maven bare fordi, det er december.

Det kan være en god idé at orientere sig i udvalget af mad, inden du sætter dig til bords. Vælg dine favoritter på forhånd og tag så det, du kan spise fra de fade, uden nødvendigvis også at skulle smage på alle de andre retter. Så kan du til næste julefrokost vælge noget andet, og på den måde får du smagt på det hele i december uden at overspise ved hvert arrangement.

Vælg sunde alternativer til de måltider du kan

Julen rimer på fed mad, men det kan være en god idé at krydre sulet med sundere alternativer, så der også kommer lidt grønt på tallerkenen. Vinteren er højsæson for alle de skønne kålvarianter og citrusfrugter, og du kan med ganske få ingredienser lave en lækker salat med for eksempel hvidkål eller grønkål. Tilføj granatæblekerner, appelsiner, valnøddekerner og æble, så har du et skønt alternativ, der også smager lækkert af jul.

Hvis du gerne vil mæske dig i julemad til arrangementerne, er det fornuftigt at skabe en balance i kalorieindtaget på de dage, hvor du ikke har aftaler. Sørg for at spise måltider med masser af grøntsager, fuldkorn, mindre kød og sluk tørsten i vand. Din mave vil takke dig for det oven på de fede måltider.

Husk også motionen i december

Hvor træningscentrene ofte bugner af engagerede motionister i januar, ligger de anderledes øde hen i december. I julen hygger vi, og så er der flere undskyldninger for at udskyde træningen. Men hvis du gerne vil holde vægten, er der ingen vej udenom motion.

Når der er flere arrangementer, kan det være svært at finde tid til en tur i løbeskoene eller i træningscentret, men her er løsningen en god planlægning. Se din kalender igennem for sociale arrangementer og planlæg træningen, hvor det er muligt.

Har du svært ved at finde motivationen til træning, kan det være, at du skal finde en anden motionsform, som, du synes, er sjov. Selvom din partner eller veninde er glad for at løbe langt, er det ikke nødvendigvis den optimale motionsform for dig. Det kan være, at du bliver glad af at danse til høj musik eller gå en gåtur med en veninde i stedet.

Al motion tæller, og særligt den, vi rent faktisk får opretholdt. Derfor er det også godt at lave en aftale med en anden, hvis det er svært at komme afsted. Så er I to til at holde hinanden op på de gode og sunde vaner.

Vær opmærksom på dit alkoholindtag

Haps, haps, haps, nu ska’ vi ha’ snaps. Traditionen tro skal den fede julemad skylles ned med rigelige mængder øl og snaps, og en julefrokost kan på den måde hurtigt blive en våd omgang. Hvis du ønsker at holde vægten gennem december, er alkohol dog en stor synder. Særligt øl indeholder mange tomme kalorier, og drikker du fire store fadøl på en aften, svarer det til op mod 2.000 kalorier. 

Alkohol er desuden ikke godt for vores sundhed, og af samme årsag anbefaler Sundhedsstyrelsen, at voksne over 18 år drikker højst 10 genstande om ugen og gerne færre. Føler du, at det er svært at begrænse dig i julemåneden, kan det være en god idé at vælge et af de mange alkoholfrie alternativer. Alkoholfrie øl indeholder kun cirka en tredjedel af kalorierne i forhold til almindelig øl. Du får altså stadig smagen af øl men uden de mange kalorier.

Gør december sundere sammen

Når den fede mad og alkohol er så stor en del af juletraditionerne, kan det for nogen måske være svært at takke nej til de store portioner og ekstra øl. Det kan skabe en følelse af pres, når alle de andre mæsker sig, ligesom de glade kokke kan føle det som en afvisning, hvis du siger nej.

Vær sammen om de sunde vaner

Har du svært ved at holde motivationen eller sige nej i december, kan det være en god idé at alliere sig med familie og venner. Fortæller du inden julefrokosten, at du ønsker at spise lidt mindre i julemåneden, vil det ikke skabe den samme opmærksomhed, når I så sætter jer til bords. Når du deler dine mål, kan dine nærmeste også bakke dig op i dem, så de ikke føler, at du afviser maden.

Den sundere tilgang til december kan desuden være et fælles projekt i familien eller vennegruppen. Mind hinanden om at komme ud og gå i december og hyg jer med at lave sundere alternativer til julemaden. Det giver mere energi og en følelse af fællesskab.

Kilder: sst.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen