Få en bedre søvn Se relaterede produkter

Få en bedre søvn

Efter weekend eller ferie kan det især være svært at vænne kroppen til hverdagens rutiner og de faste søvnmønstre igen. Derfor giver vi dig her 5 gode råd til, hvordan du kan få en bedre søvn.

Du har sovet et godt stykke hen ad formiddagen, taget middagslure i sofaen og siddet oppe til langt ud på natten. I ferien bliver døgnrytmen forskudt, og det kan være svært at vænne kroppen til igen at skulle tidligere i seng for at være frisk og veludhvilet til de lange arbejds- og skoledage. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at få en bedre søvn – det gælder både børn og voksne.

 1. Læg skærme og spændende læsning væk

  Undersøgelser viser, at det blå lys fra dit tv, din iPad eller din mobiltelefon påvirker din søvn. Det skyldes, at det blå lys hæmmer udskillelsen af melatonin, som er det hormon, kroppen bruger til at sove. Men faktisk handler det lige så meget om, at din søvn bliver påvirket, hvis din hjerne bliver stimuleret af lidt for spændende input inden sengetid – for eksempel når du surfer nyheder og høre musik. Derfor er det heller ikke den nervepirrende krimi, hvor morderen skal til at blive afsløret, du skal bruge som godnatlæsning, og børnene bør ikke ligge med mobilen i sengen og være på sociale medier op til sengetid.

   

 2. Hold den rette temperatur i soveværelset

  Vi sover bedst med en hudtemperatur på 25-30 grader, men det er selvfølgelig svært at måle efter. Derfor er en god tommelfingerregel at sove i et koldt rum med en varm dyne. Din hjerne sørger selv for, at dine behov bliver opfyldt, så bliver det for koldt, vil du automatisk kravle længere ind under dynen – og ligeledes smide den igen, hvis det bliver varmt.

   

 3. Den søvndyssende lægeplante 

  Naturen har udviklet sin helt egen medicin mod søvnbesvær. Lægeplanten baldrian er gennem tiden en af de mest anvendte naturmidler mod uro og søvnbesvær. Og det er ikke kun et gammelt husmoderråd, for flere studier med både mennesker og dyr viser nemlig, at midlet har en mild sløvende effekt, selvom man dog ikke ved præcis, hvordan de aktive stoffer virker. I Danmark er midler med baldrian godkendt som naturlægemiddel. Du kan finde et udvalg af produkter med baldrian her. Baldrian bør ikke bruges af børn.

   

 4. Undgå koffein og alkohol

  Koffein har en opkvikkende effekt på kroppen, og det er derfor ikke en god idé at indtage lige inden sengetid. En undersøgelse har vist, at selv 400 mg koffein seks timer inden sengetid kan reducere søvnen med en hel time. Derfor kan det være en fordel at droppe kaffen og energidrikken efter klokken 17. For de voksne, der nyder et glas rødvin eller en øl efter aftensmaden, bør vanerne måske også ændres. Alkohol kan godt nok hjælpe til at falde hurtigere i søvn, men det får dig til at sove langt dårligere, og du vil ofte vågne tidligere.

   

 5. Undgå motion med højt aktivitetsniveau

  Det er nok naturligt at tænke, at hvis du skal sove godt, så skal kroppen bare køres træt. Men hård motion lige inden sengetid vil øge dit niveau af adrenalin, som gør kroppen klar til kamp. Derfor kan der gå noget tid, før din krop falder til ro igen. Så måske børnenes vilde lege med kammeraterne skal holdes til inden aftensmad.

   

Kilder: netdoktor.dkvidenskab.dk

 

Leder du efter produkter, der kan hjælpe dig til en bedre søvn, kan du få vejledning på dit lokale apotek. Se et udvalg af søvnafslappende produkter her.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen