Sådan passer du bedst på dig selv som mand Se relaterede produkter

Sådan passer du bedst på dig selv som mand

Der skal mere til, før en mand går til lægen eller apoteket end en kvinde. Det kan blandt andet skyldes, at vi taler meget forskelligt sammen om sygdomme og symptomer kønnene imellem. Men det er vigtigt, at du som mand passer på dig selv, hvis du ønsker et sundt og langt liv. 

Hosten og hakken, ondt i kroppen, svimmelhed eller hjertebanken. Kroppen kan give mange forskellige signaler om, at det er tid til at søge læge. Erfaringen viser dog, at mænd er langt mere forbeholdne for at gå til lægen eller på apoteket, end kvinder er.

Selvom vores levealder generelt er stigende, er der stadig et mislighold mellem mænd og kvinders levealder. De seneste tal fra Danmarks Statistik viste således, at den gennemsnitlige levealder for mænd er 79,5 år, mens den er 83,6 år for kvinder.

Det kan blandt andet høre sammen med, at mænd og kvinder taler meget forskelligt med hinanden om sundhed og sygdom. Kvinder er derudover mere disponeret for sygdomme og symptomer i medierne, men det er en udvikling, der skal vendes, hvis du gerne vil passe på dig selv og dit helbred.

Helbredstjek til mænd – gør det til en årlig begivenhed

Det gælder for mange alvorlige sygdomme, at du har større chance for at overleve, hvis de bliver opdaget tidligt. Det er blandt andet tilfældet med flere typer kræft og hjertekarsygdomme, ligesom diabetes kan give alvorlige følgesygdomme på sigt, hvis det ikke bliver opdaget i tide.

Skranter du i dagligdagen, glemmer du måske at tage kroppens tegn alvorligt, men der er flere symptomer og gener, du som mand ikke bare må slå hen som ’alder’ eller ’dårlig kondition’. Det kan være tegn på alvorlige sygdomme, og genkender du dem, skal du søge læge hurtigt muligt.

Særlige symptomer, du skal være opmærksom på:

  • Gentagende toiletbesøg om natten for at lette blæren, øget tørst og kløe på kroppen, kan det være tegn på diabetes.
  • Trykken for brystet, hovedpine og unormal forpustethed kan være tegn på hjertekarsygdomme.
  • Svien ved vandafladning kan være tegn på betændelse i prostata, blære eller urinrør.

Uanset om du oplever symptomer eller ej, kan det være en god idé at besøge lægen med jævne mellemrum, særligt når du kommer op i alderen. Ved et årligt helbredstjek sikrer lægen, at alt er, som det skal være, og du får taget blodprøve og tjekket for diverse sygdomme.

7 tegn på kræft, du skal reagere på

Kræft er en livstruende sygdom og kommer i mange forskellige varianter. Hvis du mistænker, at du er blevet ramt af kræft, er det vigtigt, at du kontakter din læge øjeblikkeligt. Kræftens Bekæmpelse har listet 7 tegn, der kan være symptomer på kræft. Genkender du et eller flere, er det vigtigt, at du tager det alvorligt.

De 7 tegn på kræft ifølge Kræftens Bekæmpelse er:

  1. Længerevarende synkebesvær, der varer ved eller bliver værre.
  2. Uforklarligt vægttab, uden du har ændret kost- og motionsvaner.
  3. Længerevarende hoste og hæshed, eller at du hoster blodigt slim op.
  4. Ændret afføringsmønster, blod i afføringen, tynd eller hård mave i mere end to uger.
  5. Uforklarlig blødning, eksempelvis i urin, afføring, sæd eller opkast.
  6. Ændrede modermærker eller sår, der ikke heler.
  7. Knuder eller hævelser, der ændrer sig.

Husk at spørge på apoteket

Ligesom det kan være svært at komme til lægen, viser erfaringen også, at mænd generelt går mindre på apoteket end kvinder. Apotekernes dygtige personale vil altid meget gerne hjælpe med spørgsmål til håndkøbsmedicin og sundhedsfaglige spørgsmål.

Synes du, det er svært at spørge på apoteket, kan du ringe ind til personalet i åbningstiden.

Husk fysisk aktivitet og en nærende kost

Hele livet igennem er det vigtigt at spise sundt og varieret samt at holde dig fysisk aktiv, hvis du ønsker at leve et langt og sundt liv. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle er fysisk aktive mindst en halv time om dagen ved moderat intensitet, det gælder også for ældre over 65 år.

Motion behøver ikke at betyde, at du skal finde træningstøjet frem og i motionscentret. Det kan også klares ved en rask gåtur, havearbejde, rengøring, dans eller lignende. Det vigtigste er, at du finder en motionsform, du synes, er sjov, for på den måde er det nemmere at holde ved lige.

Har du svært ved at huske den gode og nærende kost, kan det være en god ide at kigge på De Officielle Kostråd udstukket af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. De foreskriver blandt andet, at du hver dag spiser grøntsager og frugter, fuldkorn, drikker rigeligt vand og skruer ned for det søde, salte og fede.

Kilder: dsr.dk, Danmarks Statistik, Kræftens Bekæmpelse, Sundhedssstyrelsen, netdoktor.dk

Kroppen er generelt god til at signalere, når alt ikke er, som det skal være. Som mand er det vigtigt, at du lægger mærke til tegn som øget tissetrang, trykken for brystet, øget tørst eller pludselig forpustethed. Det kan alle være symptomer på hjertekarsygdomme eller diabetes. Oplever du de symptomer, er det derfor vigtigt at tale med din læge.

Kræftens Bekæmpelse har listet 7 tegn, du skal være særligt opmærksom på, og som kan være tegn på kræft. Det er: længerevarende synkebesvær, uforklarligt vægttab, længerevarende hoste og hæshed, ændret afføringsmønster, uforklarlige blødninger, ændrede modermærker eller sår eller knuder eller hævelser, der ændrer sig. Oplever du et eller flere af de tegn, er det vigtigt, at du straks søger læge.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen