Sådan får du sunde og pæne negle Se relaterede produkter

Sådan får du sunde og pæne negle

Mens nogle mennesker går meget op i at have smukke negle, tænker andre slet ikke over det. Men sunde negle og pæne hænder giver et godt indtryk hos andre, og du kan med fem simple tips opnå en mærkbar forskel. Du eliminerer samtidig risikoen for flossede og ømme negle.

Sunde, vejplejede negle. For nogle er det en essentiel del af skønhedsrutinen og indebærer hyppige besøg hos en neglespecialist for manicure og pleje. For andre er negle … ja, bare negle, som skal klippes en gang imellem for ikke at være i vejen.

Uanset hvad er det at prioritere sunde negle en god idé. Har du flossede negle, der nemt flækker, kan det give gener og smerter, og er du en af de mange, der bider negle, kan det give sygdomme og ødelægge dine negle permanent.

Neglen består primært af stoffet keratin, som også findes i vores hud og hår. Den stabiliserer huden på fingerspidserne og giver beskyttelse mod skarpe genstande. Negle fungerer desuden som et brugbart redskab til finmotoriske gøremål, og det er derfor en rigtig god idé at passe bedst muligt på dine negle.

Kosttilskud til negle

Oplever du, at dine negle ofte flosser og knækker? Det kan være tegn på, at du får for få næringsstoffer, der styrker neglens vækst. Fødevarer som kød fra græssende kvæg og fritgående kyllinger, chia- og hørfrø, kartofler, nødder og avokado, som indeholder gode fedtstoffer, er alle med til at styrke neglenes vækst.

Er det svært at spise dig til de sunde negle, kan det være en god idé at supplere med kosttilskud, der indeholder B-vitamin, C-vitamin, calcium og Selen. På apoteket kan du få et bredt udvalg af produkter, der styrker både hår og negle, spørg gerne personalet for det optimale produkt til dig, hvis du er i tvivl. 

Se udvalget af vitaminer, der styrker neglene

Bider du negle?

Der er flere årsager til, at mange mennesker bider negle. Det kan være rent tidsfordriv, hvis du keder dig, men det kan også være en tryghed, hvis du er nervøs. Som neglebider kender du nok til, at trangen til at bide negle kan øges i perioder, hvor du er særligt presset eller stresset.

Det er dog en rigtig dårlig idé at bide negle. Ikke kun ændrer det neglens udseende, som bliver kortere og bredere. Neglene flosser også nemmere, og personer, der har bidt negle i mange år, kan have svært ved nogensinde at opnå pæne, sunde negle igen, som ikke flosser.

Der findes på vores fingerspidser og under neglene et stort antal bakterier, som er svære at skylle af ved håndvask. Når du bider negle, får du de bakterier ind i munden. Det øger risikoen for dårlig mave, dårlig ånde, forkølelsessår og herpes.

Har du svært ved at stoppe med at bide negle, findes der hjælp på apoteket. En gennemsigtig neglelak med bitter smag kan huske dig på at lade være og kan særligt være en god hjælp, lige når du skal til at stoppe neglebidningen.     

Se udvalget af midler til neglebidere

5 tips til sunde negle

Sunde negle behøver ikke betyde timelange plejerutiner. Du kan sagtens opnå et synligt og mærkbart resultat ved nogle ganske få vaneændringer.

Her får du vores bedste tips til pæne negle:

  • Klip neglene med omhu. Gå langsomt frem og klip dem fra side til side i stedet for over i ét stykke. Det kan svække neglen.
  • Har du flossede eller flækkede negle, skal du aldrig hive i dem. Det kan ødelægge det levende væv. Klar i stedet skaderne med en neglesaks.
  • Dårlig vane eller dovenskab? Det er aldrig en god idé at bide negle. De bliver bredere og kortere, ligesom det kan gøre ondt. Neglene er desuden fyldt med bakterier, og når de overføres til munden, kan det give dårlig ånde, forkølelsessår og tandskader.
  • Når neglene er våde, for eksempel efter længere håndvask eller et varmt bad, er de mere skrøbelige. Sørg for at tørre hænderne ordentligt og undgå neglefil, neglelak osv., mens de er våde.
  • Giv dine negle de bedste vilkår. Brug en god håndcreme, som tilfører flossede neglebånd fedt og brug negleolie, som fremskynder neglens vækst. Derudover kan kosttilskud af B-vitamin, C-vitamin og calcium styrke neglene.

Kilder: netdoktor.dk, taenk.dk, sundhed.dk

Neglen består af tre dele. Neglepladen er den synlige del af neglen. Negleroden ligger under huden, og det er her, neglen dannes. Neglelejet ligger under neglen og binder neglen fast. Negle består af keratin, det er forhornede hudceller, som er stivere end øvrig hud på grund af et større indhold af svovl.

Neglenes vækst varierer fra person til person, men som udgangspunkt vokser vores fingernegle én millimeter om ugen, mens vores tånegle vokser én millimeter om måneden. Andre kan dog opleve, at fingerneglene vokser to millimeter om ugen. Det er en myte, at neglene vokser hurtigere, hvis vi klipper dem hyppigt.

Der findes et bredt udvalg af neglelak på markedet, der i blandt flere varianter der ikke indeholder skadelige stoffer. Det er som udgangspunkt ikke farligt at have neglelak på neglene, men hvis du har følsom hud eller oplever allergiske reaktioner, når du har neglelak på, er det en god idé at lade være. Sørg desuden for ikke at få neglelak på huden og luft ud, når du har lagt neglelak på.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen