Se relaterede produkter

Sådan bruger du håndsprit korrekt

Når vi rækker hænderne ind under de automatiske håndspritdispensere i supermarkedet eller bruger vores egen håndsprit, virker det så 100 % hver gang? Her er 6 råd til, hvordan du sikrer dig en optimal effekt, når du spritter dine hænder af.

1. Du når langt med håndsprit

Det kan føles voldsomt, at alle snakker om virus og bakterier, men der er ingen grund til at være bange. Bakterier og virus er overalt, og de fleste er fredelige. Virus og bakterier sætter sig oftest på vores hænder, og når vi spritter af, mindsker vi risikoen for, partiklerne spreder sig. Ved at bruge håndsprit og vaske hænder, er vi allerede nået langt i forhold til at forebygge smitte.

2. Forbered hænderne

Før du går i gang med at spritte af, skal du fjerne smykker og ure, for her samler der sig mange bakterier. Det er vigtigt, at dine hænder ikke er beskidte i forvejen, da det forhindrer håndspritten i at virke optimalt. Så vask hænder, eller tør dem med en vådserviet, inden du bruger håndsprit. Sørg derefter for, at hænderne er helt tørre, når du spritter af. Det er en god idé også at spritte dine smykker og ure af i samme omgang, inden du tager dem på igen.

3. Giv dig god tid og vær grundig

Håndsprit virker bedst, hvis du bruger rigeligt af det. Det anbefales at bruge et par milliliter ad gangen. Håndspritten gnides ind i huden, som om du vasker hænder. Vær grundig, og sørg for at hele hånden, håndfladerne, håndryg, negle, neglerødder og håndled er dækkede i sprit. Tommeltotten bliver især glemt af mange, så vær ekstra opmærksom på den. Gnid til huden er tør. Det anbefales at gnide hænderne i 30 sekunder.

4. Brug håndvask, når håndspritten mangler

Når du vasker hænder, fjerner du ikke alle bakterier og virus. Men hvis du vasker dem grundigt og bruger et tørt og rent håndklæde eller en serviet efterfølgende, sætter en del af bakterierne og virussen sig i håndklædet. Derfor er det også vigtigt at tørre hænderne godt af, når du har vasket hænder.

5. Håndsprit er ikke farligt

Håndsprit er ikke farligt for dine hænder. Myten om, at man kan blive taget for spritkørsel, eller at spritdampe er farlige at indånde, er heller ikke korrekt. Men det er selvfølgeligt farligt at drikke håndsprit, og den ekstremt høje spritprocent betyder, at håndsprit skal holdes væk fra ild og høje temperaturer.

6. Husk at beskytte hænderne

Kombinationen af hyppig håndvask og håndsprit kan slide på huden og gøre den tør og sprækket. Derfor kan det være en fordel at supplere den grundige hygiejne med en fed håndcreme.

Se vores udvalg her.

 

Kilder: min.medicin.dk, samvirke.dk, mst.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen