Sådan bevarer du et smukt smil hele livet
Hvide tænder udstråler sundhed, og drømmen om et perfekt, hvidt smil hele livet igennem er en realitet hos mange. Men det kræver, at du vedligeholder den daglige tandplejerutine, hvis dine tænder skal forblive sunde. Her får du vores bedste råd til et smukt tandpastasmil hele livet.
En perlerække af hvide tænder – det er det, de fleste drømmer om. Men billederne vi ser af de kendte på den røde løber eller på sociale medier er ofte misvisende. For mens de første tænder, mælketænderne, har et hvidt, fint skær, har de blivende tænder en tendens til at blive lidt mere gullige med årene.
I takt med at vi ældes, danner vi mere af det gule tandben (dentin), så tænderne helt naturligt vil ændre farve. Det behøver dog ikke at betyde, at tænderne ikke er sunde. Ønsker du at opretholde et flot, velplejet smil hele livet igennem, kræver det grundig tandpleje hver dag.
Derfor er det vigtigt at pleje dine tænder
Vores tænder er afgørende for, at vi har det godt. De har ikke kun en æstetisk betydning for vores udseende, det kan også give gener, hvis vi har ondt i tænderne eller en generende paradentose.
Hvis du ikke passer på dine tænder gennem hele livet, kan det have alvorlige konsekvenser. Dårlig mundhygiejne kan udover huller i tænderne og paradentose også føre til alvorlige sygdomme som lungebetændelse, diabetes og kræft. Bakterier fra tænder kan nemlig blive ført ud i vores blod, og derfor er det overordentligt vigtigt, at du er opmærksom og søger hjælp hos tandlægen, hvis du mistænker paradentose eller tandkødsbetændelse.
Pas på tænderne hele livet
I takt med at vi ældes, kan det blive sværere at opretholde den gode tandhygiejne. Finmotorikken bliver dårligere med alderen, og så kan det være svært at håndtere tandbørste, tandtråd og tandstikker, så munden forbliver ren og sund.
Det er dog kommet et markant øget fokus på i de seneste år. Hvor det for 30-40 år siden var over halvdelen af de ældre over 65 år, der mistede tænderne, så er det ikke særlig udbredt i dag.
Det er vigtigt, at vi husker tandlægebesøgene hele livet igennem. Men særligt for ældre kan det altså have afgørende betydning, hvis det er svært at holde dem rene selv. Så for det almene helbreds skyld, skal tænder og tandkød holdes rene og sunde for at eliminere risikoen for alvorlige sygdomme.
Kosten har indvirkning på tænderne
Den daglige tandpleje er klart den vigtigste faktor, hvis du ønsker at opretholde et sundt smil hele livet igennem. Men du kan også passe på dine tænder ved at være opmærksom på, hvilke føde- og drikkevarer, du putter i munden.
Garvesyre, som er i rødvin, sort te og mørk chokolade, gør tænderne mere modtagelige over for misfarvninger. Kaffe, cola, lakrids og flere mørke bær kan også misfarve tænderne, hvis vi indtager store mængder af det. Syreholdige fødevarer som citrusfrugter og æbler nedbryder kalken i emaljen, hvilket kan give små sprækker.
Den største synder er dog rygning. Den tjære og nikotin, der er til stede i cigaretterne, er ikke kun sundhedsfarlig, den misfarver også tænderne. Det kan give en gul eller brun farve, som kan være svær at komme af med igen.
Sådan børster du dine tænder godt - en daglig tandplejerutine
Alle børn og voksne anbefales at børste tænder to gange dagligt for at sikre, at tænderne er ordentligt rene. Det behøver ikke at tage mere end to minutter, hvis du er grundig og koncentreret med din tandbørstning.
- Hold tandbørsten vandret med tandbørsten vinkelret mod tandfladerne
- Gnub mod tænderne i cirkulære bevægelser. Det er vigtigt, at du ikke er for hårdhændet, da du risikerer at skade tandkødet og emaljen.
- Sørg for at børste alle tandens flader, også bagpå.
- Spyt overskydende tandpasta ud
- Vent eventuelt med at skylle munden en halv time for at give tandpastaens fluor mulighed for at virke optimalt.
Efterfølgende anbefales det, at du bruger tandtråd. Her kan du nemt få fjernet eventuelle madrester og bakterier, der måtte gemme sig mellem tænderne. Gå langsomt og systematisk til værks, så du sikrer dig at nå ned mellem alle mellemrum.
Kilder: sundhed.dk, ældresagen.dk, magasinethelse.dk, altomtænder.dk, Tandlægeforeningen
Ønsker du at få det optimale ud af din tandpasta, kan det være en god idé at vente en halv times tid med at skylle munden efter tandbørstningen. Det giver fluoren mulighed for at virke og danne et beskyttende lag på tænderne. Du må dog ikke helt glemme at skylle det overskydende tandpasta og spyt væk.
Det anbefales at bruge tandtråd mindst én gang om dagen. Det er umuligt at rengøre mellem dine tænder kun med tandbørsten, og her er tandtråd eller tandstikker uundværlig. For at opnå det bedste resultat, kan det være en god idé at vente med tandtråden til efter tandbørstningen, da tandbørsten kan skubbe snavs og bakterier ind mellem tænderne.
Tandlægeforeningen anbefaler, at voksne bruger en tandpasta med fluorid, da det hæmmer udviklingen af caries eller huller i tænderne. Det er bedst at bruge et præparat med 1.450-1.500 ppm fluor og brug gerne 1 centimeter per tandbørstning.
Sundt tandkød er lyserødt og let nubret i overfladen. Det skal sidde helt stramt om tanden. Hvis du oplever, at det bløder fra dine tænder efter en grundig tandbørstning, eller at tandkødet er ømt, er det tegn på tandkødsbetændelse. Her anbefales det at gå til tandlægen for at få det renset grundigt.