Sådan behandler du bedst skæl med skælshampoo Se relaterede produkter

Sådan behandler du bedst skæl med skælshampoo

Skæl er ganske ufarligt og smitter ikke. Men de små, tørre hudflager, der drysser fra hovedbunden, kan være meget generende for dem, det rammer. Skæl skyldes ofte en overproduktion af svampen pityrosporum ovale, men det ses også ofte ved psoriasis.

Hovedbunden kradser, og ned på skjorten drysser massevis i små, tørre hudflager, som lægger sig som støv på tøjet. Skæl er hverken farligt eller smitter, men det kan være meget generende for de personer, det rammer. Både fordi det kan klø, men også fordi det kan være pinligt, når håret drysser, så andre kan se det.

Skæl skyldes som oftest en overvækst af svampen pityrosporum ovale. Svampen findes hos os alle, men ved en overproduktion omsætter hudcellerne i hårbunden sig meget hurtigere end normalt, og det giver en større udskillelse af døde hudceller, som viser sig som skæl.

Skæl som følge af pityrosporum ovale rammer i puberteten og kan som udgangspunkt vare hele livet. Det er mest udbredt hos mænd, fordi det mandlige kønshormon stimulerer talgproduktionen, og en overproduktion af talg giver gode betingelser for skæl. Men skæl kan ramme alle, dog kan en god skælshampoo eller hovedbundskur heldigvis oftest hjælpe.

Shampoo mod skæl

Skæl kan opstå af flere forskellige årsager. Udover en forhøjet svampeproduktion, kan det også skyldes en over- eller underproduktion af talg eller en særligt sensitiv hårbund. Vær opmærksom på, at tør hovedbund og skæl ikke er det samme og skal behandles på forskellig vis. Spørg eventuelt lægen, hvis du er i tvivl om, hvorfor din hovedbund er irriteret.

Har du skæl, kan det ofte lindres og holdes nede med en god skælshampoo, der nedsætter mængden af svamp i hårbunden. Du kan også vælge en shampoo, der indeholder tjære, da det løsner skællene fra hovedbunden. På apotekeren.dk kan du finde flere forskellige slags skælshampoo.  

Der findes desuden kurbehandlinger, cremer, salver og hårkure mod skæl. Hvis du oplever, at shampooen ikke har den ønskede effekt, kan du derfor prøve et af de andre præparater. Virker det heller ikke, anbefales det, at du søger læge med henblik på en eventuel recept på medicin mod skæl.

Medicin mod skæl

Hvis du oplever, at din skæl er særlig genstridig og giver kløe og rødme i hovedbunden, kan du have udviklet skæleksem eller seboroisk eksem. Så skal du muligvis behandles med et receptpligtigt middel indeholdende binyrebarkhormon til at smøre på.

Hvis skællene sidder meget tæt eller i store klumper, kan det være svært at komme til at behandle nede ved hovedbunden. Shampooen når ganske enkelt ikke derned. Her kan det være en idé at behandle med olie eller salicylvaselin for at løsne skællene.

Spørg din egen læge, hvad der er mest oplagt i dit tilfælde.

Skæl ved psoriasis

Lider du af psoriasis, døjer du måske også med skæl, da de fleste psoriasispatienter har læsioner i hårbunden. Skæl kan desuden være et af de første tegn på, at man er ved at udvikle psoriasis. Psoriasisskæl holder sig til små områder, meget ofte omkring panden og ved ørerne og viser sig som skællende røde knopper og plamager.

Forskellen på almindelige skæl og psoriasisskæl er, at den almindelige skæl er til stede i hele hovedbunden, mens psoriasisskæl findes i mindre, isolerede plamager. De to typer skæl behandles ikke på samme måde, da skælshampoo sjældent har en virkning på psoriasisskæl. Det har i stedet præparater, der løsner skællene og dæmper sygdomsaktiviteten, eksempelvis steroidopløsning, steroid- og D-vitaminholdig gel og creme, samt røntgenstråler.

Lider du af psoriasisskæl, er det en god idé at tale med din læge om, hvilken behandlingsform der er mest optimal for dig. På apoteket kan du desuden få flere produkter, som er effektive mod en mild grad af psoriasisskæl. Produkterne kan med fordel bruges som supplement til den medicinske behandling, eksempelvis de der løsner og hjælper med at reducere tykke flager af skæl. Produkterne styrker blandt andet hudbarrieren, lindrer kløe og hjælper med at forhindre flager i at blive tykkere og komme igen.   

Kilder: Sundhed.dk, apoteket.dk, min.medicin.dk, netdoktor.dk

Skæl er oftest små, tørre hudflager, der drysser ned på skuldrene, hvis du ryster hovedet eller klør dig i håret. Det er hverken farligt eller smitter, men skæl kan være meget generende for dem, det rammer. Det er vigtigt at bemærke, at tør hovedbund og skæl ikke er det samme og behandles på forskellig vis.

Der kan være flere forskellige årsager til, at man udvikler skæl i håret. Oftest vil det være grundet en overvækst i hårbunden af svampen pityrosporum ovale. Andre årsager til skældannelse kan være seboroisk eksem, psoriasis, ringorm eller kontakteksem, f.eks. som følge af hårfarvning eller visse former for hårprodukter.

Ofte er det nok at vaske håret med en skælshampoo, der nedsætter mængden af gærsvampen pityrosporum ovale, som er en væsentlig årsag til udviklingen af skæl. Det kan også være relevant at bruge en shampoo med tjære, da det løsner skæl. Virker shampooen ikke, findes der flere andre præparater så som salve, hårkure og cremer. Spørg på apoteket, hvis du er i tvivl. 

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen