Pas på din forfod Se relaterede produkter

Pas på din forfod

Det kan føles som at gå på glasskår, hvis du lider af nedsunken forfod. Lidelsen kaldes også forfodsfald. Den kan komme med alderen, ved overbelastning og er i en eller anden grad arvelig. Heldigvis kan du gøre meget for at forebygge eller lindre lidelsen.

Forfodsfald giver et tryk på huden under de tre midterste tæer, så der dannes hård hud. Det kan være ømt. Trykket på nogle af de nerver, der går ud til tæerne, øges samtidig. Det kan give smerter eller en sovende fornemmelse i foden. For nogle kan det føles som at træde på en klump inde i foden. Det er dog kun en slags føleforstyrrelse, for der er ikke nogen klump i foden.

De midterste knogler i foden ændrer formation, så foden synker ned i forhold til hælen og tæerne. Hudens naturlige reaktion er at skabe en beskyttende, hård hud. Men det er smertefuldt, og det kan føles som at gå på glasskår.

Der er en grad af arvelighed i nedsunken forfod, for nogle mennesker er mere disponerede for at få lidelsen end andre. Men den rammer oftest løbere og kvinder, der for ofte går i høje stilethæle. Det rammer også gravide, når belastningen på fødderne øges, og fodtøjet er det samme som før graviditeten.

Der er heldigvis hjælp at hente. Både når nedsunken forfod er resultatet af arvelighed og en overbelastning. Foden kan opereres, men de fleste vil dog blive problemerne kvit med indlægssåler til skoene. Her kan det være en god idé at få hjælp fra en ortopæd, da et forkert valg af indlægssål kan forværre tilstanden. I nogle tilfælde er en indlægssål med indbygget pude at foretrække, mens det i andre tilfælde er bedre med en speciel fordybning.

Forebyggelse er naturligvis bedre end behandling. Her er nogle tips, alle mennesker kan have glæde af – uanset om de er i risikogruppen for nedsunken forfod eller ej.

  • Giv dine fødder massage – det kan du sagtens selv gøre, når skoene er kommet af. Hvis foden bliver masseret, kommer der gang i blodcirkulationen, hvilket får fodens svangbue til at løsne op.
  • Styrk muskulaturen i fødderne – når fødderne styrkes og trænes, bliver de mere fleksible, og de naturlige støddæmpere fungerer bedre.
  • Løb og gå rigtigt – sørg for, at du ikke belaster foden mere end højst nødvendigt, når du går eller løber.

Husk at forkæle dine fødder med regelmæssige fodbade og en god creme.

 

Her kan du købe en fugtgivende fodcreme. 

 

Kilde: Magasinet Helse

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen