Øret skal holdes sundt hele livet Se relaterede produkter

Øret skal holdes sundt hele livet

Øret er et komplekst sanseorgan, der gerne skulle opretholde sin hørefunktion hele livet. Vores hørelse sender hele tiden vigtige informationer til hjernen, formidler følelser og gør det muligt at kommunikere med omverdenen på jobbet, i sociale sammenhænge, i trafikken, og når vi skal lære nyt. God hørelse er lig med livskvalitet.

Imidlertid er der mange mennesker, der døjer med øregener og for meget ørevoks i øregangen. Et studie har således påvist, at 10% af alle børn, 5% af voksne og op til 60% af ældre beboere på plejehjem havde aflukkede øregange på grund af ørevoks.

Årsagerne til overproduktion af ørevoks kan være mange. Fra naturens hånd kan man være udstyret med en snæver og S-formet øregang eller have meget hårvækst i øret. Arbejde eller ophold i snavsede miljøer og eksem i øregangen vil også kunne fremme produktionen af ørevoks[1]. Desuden kan høreapparater stimulere voksproduktionen.

[1]Se artiklen ”Ørevoks” på www.sundhed.dk, som er skrevet af speciallæge Michael Lüscher (fagligt opdateret den 12. juni 2017).

Forebyg vokspropper

Ørevoks og vokspropper i ørerne kan ikke blot give midlertidigt høretab, men kan også medføre gener som irriterende kløe, tør hud, betændelse og smerter i øregangen. En stor del af generne kan forebygges:

– Ørevoks er som udgangspunkt til gavn for øret, da det hjælper med at holde støv, bakterier og andre fremmedlegemer væk. Problemet opstår, når ørevoksen af den ene eller anden årsag hober sig op inde i øregangen. Derfor er det afgørende at holde øret sundt, rent og velfungerende, så ørevoksen naturligt kan finde vej ud af øret, udtaler apotekspersonalet.

Naturlig vandring

Propper af ørevoks kan opstå, hvis ørevoksen ikke får lov til at vandre ud gennem øret. Denne naturlige proces kan hæmmes af eksempelvis høreapparater, ørepropper til nattesøvn, høretelefoner til smartphones, brug af instrumenter eller vatpinde i øret, som blot risikerer at skubbe ørevoksen længere ind i øret.

Det vil med andre ord være en god idé at sørge for fri passage til ørevoksen, der nok skal glide ud af øret i små flager. Man kan eventuelt fjerne den overflødige ørevoks i det ydre øre med en klud, en håndklædesnip eller et stykke køkkenrulle – og altså ikke stikke vatpinde eller andre instrumenter ind i selve øregangen.

Smør øret

For at forebygge vokspropper og lindre tør hud med eventuel kløen i øret, kan man vælge at anvende øredråber eller ørespray fra apoteket. Disse har en rensende og smørende effekt i øret, så ørevoksen bliver blødgjort og huden i øret ikke tørrer ud.

Tag på apoteket

På apoteket kan du altid hente gode råd, vejledning og relevante produkter. Her er faguddannet personale klar til at rådgive dig om forebyggelse og behandling af ørevoks:

– Øret er et vitalt sanseorgan, som vi skal passe på gennem hele livet. På apoteket tilbyder vi et relevant udvalg af blandt andet øredråber, ørespray og øresprøjter til skylning af øret. Nogle produkter indeholder plejende olie, der hjælper med at genetablere ørets rensefunktion. Og som altid sørger vi for en grundig vejledning i brugen af de valgte produkter, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd mod ørevoks

Brug aldrig vatpind eller lignende i øret. Det kan gøre skade og gavner aldrig.

  • Vælg håndklæde, vaskeklud, køkkenrulle eller lignende til at fjerne overflødig ørevoks.
  • Køb godkendte midler på apoteket til forebyggelse og behandling af ørevoks.
  • Lær at skylle ørerne efter lægens anvisninger.
  • Undlad at pille, rode og rage i øret.
  • Søg læge, hvis du får smerter eller udflåd fra øret.
  • Få renset øret jævnligt ved en speciallæge, hvis du bruger høreapparat.

Kilder: www.sundhed.dk, www.netdoktor.dk,

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen