Nødprævention: Her er, hvad du bør vide Se relaterede produkter

Nødprævention: Her er, hvad du bør vide

Hvis du er bekymret for at være uønsket gravid, fordi du har haft ubeskyttet sex eller fordi din sædvanlige præventionsform har svigtet, skal du starte med at tage en dyb indånding. Du er ikke alene. Ligesom dig, har mange andre kvinder gennemgået det og brugt nødprævention for at undgå uønsket graviditet.

Der findes flere former for nødprævention: Du kan vælge at tage en fortrydelsespille eller få en kobberfrigørende spiral sat op. Lad os gennemgå detaljerne, så du kender alle dine valgmuligheder og er i stand til at tage en velfunderet beslutning.

Hvornår bør jeg bruge nødprævention?

Det er normalt at bekymre sig om muligheden for uønsket graviditet efter at have haft ubeskyttet sex, eller når din normale prævention svigter. Hvis du finder dig selv i denne situation, kan nødprævention være nødvendig.

Følgende omstændigheder kan føre til graviditet:

Du har glemt / havde ikke mulighed for at bruge prævention som f.eks. kondom eller hormonel prævention.

  • Et kondom gled af eller gik itu.
  • Dit pessar gled ud eller du glemte at bruge det.
  • Du har glemt at tage din p-pille til normal tid.

Hvilke typer nødprævention kan jeg bruge og hvor kan jeg købe dem?

Efter at have haft ubeskyttet sex, kan du forhindre uønsket graviditet på to måder: Du kan enten tage en nødpræventionstablet, eller du kan få lægen til at opsætte en T-formet kobberfrigørende spiral i din livmoder.

Første mulighed er nødpræventionen, som kan købes på apoteket. Afhængigt af den valgte fortrydelsespille, har du op til 3-5 dage til at tage pillen efter ubeskyttet sex, men det anbefales, at du tager den så hurtigt som muligt.

Den anden mulighed er en kobberfrigørende spiral, der sættes op i livmoderen af lægen, for at forhindre befrugtning eller implantation.

For begge muligheder gælder, at jo hurtigere du handler, desto større er chancerne for, at du ikke bliver gravid.

Hvordan virker nødprævention?

Efter ubeskyttet sex vandrer sædcellerne ud i æggelederne, hvor de venter på ægløsningen. Sædceller har en maksimal levetid på seks dage. Nødprævention hjælper med at forhindre eller forsinke ægløsning, indtil alle sædcellerne er døde, så der er ikke noget æg at befrugte og ingen graviditet kan finde sted. Det er vigtigt, at du tager nødprævention så hurtigt som muligt efter ubeskyttet sex for at maksimere effekten.

Hvordan ved jeg, at nødpræventionen har virket?

For at sikre, at nødpræventionen har virket, må du afvente næste menstruation. De fleste kvinder får deres menstruation til normal tid, men nødpræventionen kan forstyrre din cyklus, så menstruationen starter før eller senere. Dette er helt normalt.

Hvis din menstruation er forsinket mere end 7 dage, virker unormal eller du oplever tidlige tegn på graviditet, bør du tage en graviditetstest. Hvis du har taget nødprævention og alligevel bliver gravid, bør du opsøge din gynækolog eller læge.

Husk, at som med alle andre medicinformer, kan bivirkninger variere fra person til person.

Hvilke forholdsregler bør jeg tage efter indtagelse af nødprævention?

Du bør ved samleje bruge kondom i resten af din menstruationscyklus. Som navnet indikerer, er nødprævention kun tiltænkt til brug i nødstilfælde og egner sig ikke som en normal præventionsmetode. Husk også, at nødprævention ikke beskytter mod kønssygdomme.

Nogle kvinder tror fejlagtigt, at pillen kan erstatte normal prævention, eller at de efter indtagelse af nødpræventionen er beskyttet mod graviditet indtil slutningen af den aktuelle menstruationscyklus.

Hvis du ønsker at have samleje efter indtagelse af nødpræventionen, bør du bruge beskyttelse (kondom) indtil din næste menstruation. Selv hvis du normalt bruger hormonel prævention såsom p-piller eller p-plaster, bør du bruge barriereprævention.

Nødprævention kan påvirke dit normale hormonbaserede præventionsmiddel og gøre den mindre effektive i en kortere periode. Du skal fortsætte med at bruge din hormonelle prævention, men sørg derudover for at bruge kondom indtil din næste menstruation.

Derudover bør du undgå amning efter indtagelse af nødprævention.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen