Når næsen stopper til Se relaterede produkter

Når næsen stopper til

Forkølelse generer din vejrtrækning, fordi slimhinden i næsen svulmer op og producerer mere slim. Du kan lindre med saltvand, næsespray og ved at sove med hovedet højt hævet.

Slimhinden i næsen indeholder et stort antal immunforsvarsceller, der skal forhindre virus og bakterier i at komme ind i kroppen. Immunforsvarscellerne arbejder mest uden for blodbanen, og når du er forkølet, svulmer næseslimhinden op, fordi antallet af immunforsvarsceller øges her. De går til angreb, når forkølelsesvirus er trængt ind i slimhinden. Samtidig producerer næseslimhinden mere sekret, som sammen med nys og små fimrehår skal føre virus, bakterier og generende partikler ud af næsen. Nys er en af kroppens måder at skille sig af med irriterende stoffer i luftvejene på.

Du kan ikke nedsætte antallet af nys og produktionen af slim, når du er forkølet. Men du kan med en næsespray mod stoppet næse få den hævede næseslimhinde til at trække sig sammen, så du øger passagen og bedre kan få luft. Er din vejrtrækning meget generet om natten af tilstoppet næse, kan du tage et pust før sengetid. Du må højst anvende en næsespray i en uge. En næsespray må ikke anvendes til børn under to år. Børn under ti år må kun anvende en næsespray med en lav koncentration på 0,5 mg/ml. Spørg på dit apotek.

Du kan også rense og fugte næseslimhinden med saltvandsdråber eller saltvandsspray, som fugter næseslimhinden og fremmer fimrehårenes naturlige rensefunktion. Saltvand må anvendes til babyer og små børn, når du vil løsne op. Det fortynder sejt slim og gør det lettere at trække vejret gennem næsen. En god måde at sikre en bedre nattesøvn på er at sove med hovedet og overkroppen højt hævet, når du er forkølet. Det vil især hjælpe små børn, som har det med at vågne, når næsen stopper til.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen