Når kontaktlinser giver tørre øjne
Mange mennesker vælger kontaktlinser, da det giver dem stor frihed, fleksibilitet og uafhængighed i hverdagen. Imidlertid kan kontaktlinser også medføre tørre øjne og forværre allerede eksisterende symptomer som kløe, træthed i øjnene, opsvulmede øjenlåg og røde øjne.
Som regel bliver kontaktlinser placeret på tårefilmen over hornhinden og iris. Denne tårefilm med vand og fedtlag kan briste, så kontaktlinserne irriterer øjets overflade – især hvis linserne ikke er tilpasset præcist til synsklarhed og øjenkrumning eller måske har skarpe kanter som følge af en varieret produktkvalitet.
Ydre påvirkninger
Øjne og kontaktlinser bliver også påvirket af både vintervejret, det varme indeklima med lav luftfugtighed og de mange timers skærmarbejde ved computeren, hvor vi ikke blinker så ofte[1]. Grundet disse ydre påvirkninger vil kontaktlinserne miste vand og kompensere ved at trække den mistede væske direkte fra tårefilmen.
– Brugere af kontaktlinser er som regel udfordret af tørre øjne her i vinterperioden. Derfor er der ofte brug for at tilføre fugt eksempelvis ved hjælp af øjendråber eller øjenspray, der både tilfører fugt og fedtstof og hjælper med at holde fugten inde i øjet i længere tid, udtaler apotekspersonalet.
[1] Se artiklen “Årsager til irriterende øjne” på www.indeklimaportalen” (senest revideret den 16. februar 2018).
Sammensat tårefilm
Tårefilmen er essentiel, når det handler om at have en glat, blank og ren hornhinde. Den er opbygget af tre sammenhængende lag, som alle skal fungere optimalt. Inderst findes et slimlag, i midten et lidt mere fyldigt vandlag og yderste lag i tårefilmen er fedtlaget eller det såkaldte lipidlag, der består af fedt og fedtlignende stoffer.
Det er de såkaldte meibomske talgkirtler i øjenlågene, der udskiller lipiderne. Når vi blinker, afgiver disse kirtler deres vandskyende og fedtholdige sekret, der sikrer, at tårevæsken ikke flyder ud over randen. Lipiderne hjælper med at stabilisere, lukke og reparere tårefilmen, så væsken bliver i øjet, og irriterede øjne løbende bliver lindret[1].
Et tysk studie har påvist, at 78% af de undersøgte patienter havde tørre øjne på grund af en forstyrrelse i lipidlaget[2]. Det defekte lipidlag skaber mikroskopiske brister i tårefilmen og fremskynder fordampningen af tårevæsken. Et velfungerende og intakt lipidlag i tårefilmen er derfor et væsentligt led i at kunne forebygge tørre øjne.
Som kontaktlinsebruger skal man naturligvis sikre sig, at man hele tiden har de rette og individuelt tilpassede kontaktlinser, der ikke bidrager til at udtørre øjnene. Dernæst handler det om at rette fokus på ydre påvirkninger i hverdagen – ikke mindst indeklima, skærmarbejde, lysforhold og en passende rumtemperatur er værd at holde et vågent øje med.
[1] Se websitet www.ojenforeningen.dk
[2] Se artiklen ”Tørre øjne” i fagbladet Optikeren, juli 2013, side 50-52.
Apoteket kan hjælpe
På apoteket står faguddannede medarbejdere klar til at rådgive dig om lindring og behandling af tørre øjne:
– Tørre øjne er heldigvis et problem, der kan gøres noget ved. På apoteket kan vi bidrage med vores viden om årsagerne og pege på løsninger til at komme de tørre øjne til livs. Der vil ofte være tale om en kombination af at mindske de fysiske gener og bruge produkter som eksempelvis øjencreme, øjenrens, øjendråber og lipidspray, som er med til at holde væsken i øjet ved at mindske fordampningen, udtaler apotekspersonalet.
Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.
Gode råd mod tørre øjne
- Hvis du bruger kontaktlinser, så skift gerne mellem kontaktlinser og briller
- Drik rigeligt med vand hver dag, gerne et par liter
- Undgå miljøer med aircondition, tør luft, støv, røg, kemiske stoffer og træk
- Sørg for at holde mange pauser fra skærmarbejdet og blinke meget
- Luft godt ud i de rum, hvor du opholder dig
- Få klarlagt årsagerne til tørre øjne i samråd med læge, øjenlæge eller optiker
- Brug produkter til at lindre mod nedsat produktion af fedtlag
Kilder: "Nordic Guidelines 2016: Dry Eye Disease", www.ojenforeningen.dk, www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.sygevoksne.dk og www.sundhedslex.dk