Når børn har ondt Se relaterede produkter

Når børn har ondt

Smerte er kroppens advarselssignal om, at der er noget galt. Det kan være noget banalt eller noget alvorligt. Du skal derfor lytte til dit barn, hvis det har smerter, og tage det alvorligt.

Smerter hos et barn kan være et tegn på mange ting. Det kan for eksempel få ondt efter et fald, en vaccination, ved frembrud af tænder og ved infektionssygdomme som influenza og mellemørebetændelse.

Tilbagevendende ondt i krop, hoved eller mave kan også være et tegn på et psykisk problem som utryghed, angst eller mangel på omsorg og opmærksomhed. Der er altid en årsag til smerter, og du bør finde frem til den. Ved et mindre barn kræver det som regel, at du tager til lægen. Hvis du ikke kender årsagen, skal du ikke give dit barn smertestillende midler, da det kan sløre symptomer på en eventuel alvorlig sygdom.

Smerter i ørene

En del børn får mellemørebetændelse. Det ses ofte i alderen fra 2-3 år. Sygdommen kommer især som en komplikation til forkølelse. I de tilfælde hvor der er smerter og måske høj feber, kan du lindre ørepine og feber med et smertestillende middel med paracetamol. En næsespray mod tilstoppet næse kan ofte lindre trykket i ørerne og skabe bedre passage. Husk, at den skal være i en svagere styrke til børn. Det hjælper også, hvis du hæver hovedgærdet på barnets seng.

Smerter på huden

Ved smerter på huden i forbindelse med solskoldning, insektstik, mindre forbrændinger og rifter kan du anvende en lokalbedøvende salve, som virker i løbet af få minutter. Du må kun anvende den på et mindre hudområde. Hvis barnet er under to år, skal du kontakte lægen først.

Hovedpine

Mange børn - især i skolealderen - oplever at have hovedpine. Det kan enten være migræne eller spændingshovedpine. Hyppigheden af hovedpine kan nedsættes, hvis du sætter fokus på kendte faktorer, der fremprovokerer problemet. Det kan være støj, manglende søvn, dårligt indeklima, for megen tid foran en skærm (pc, tv), for lavt væske og/eller fødeindtag. Det kan også være psykiske tilstande som stress, der giver hovedpine.

Vokseværk

Den mest almindelige årsag til smerter i arme og ben hos børn er vokseværk. Det er overvejende børn i alderen 3-12 år, der oplever dette. Det kommer typisk i perioder på 10-30 minutter om aftenen og natten. Massage og varme kan lindre. Det kan være nødvendig med et smertestillende middel, men da kun i samråd med lægen.

Når et barn har smerter, kan det være svært at afgøre, hvor smerten kommer fra. Børn oplever smerte meget forskelligt, og et mindre barn klager ofte over ondt i maven eller hovedet, selvom smerten sidder et andet sted. Et lille barn har heller ingen erfaring med smerte, og tror måske ikke, at det går over igen. Du kan derfor hjælpe dit barn med omsorg og beroligende ord. Du kan også forsøge at aflede barnet fra smerterne ved for eksempel at læse, synge eller se en film.

Du skal kontakte lægen, hvis:

  • Årsagen til smerterne er usikker, eller du er i tvivl om, hvordan du skal behandle smerterne
  • Barnet har høj feber
  • Smerterne er tilbagevendende eller ikke forsvinder i løbet af et par dage
  • Der sker en forværring af smerterne

 

Du skal kontakte lægen med det samme, hvis:

  • Barnet er sløvt, fraværende, og du ikke kan komme i kontakt med det
  • Du ikke kan trøste barnet
  • Barnet har voldsomme smerter - for eksempel efter et fald

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen