Mælkesyrebakterier holder huden sund Se relaterede produkter

Mælkesyrebakterier holder huden sund

Sundheden beror i høj grad på en god fordøjelse, og den er også vigtig, hvis din hud skal være sund, spændstig og kunne komme sig igen efter sygdom og skader.

Ligesom tøjmode er der også forskellige tendenser inden for sundhed. For få år siden var det omega-3, der blev skrevet vidt og bredt om, når temaet var menneskelig sundhed. Både tilhængere af konventionel og alternativ medicin kunne blive helt og aldeles enige om, at omega-3-fedtstofferne fra bl.a. fisk var utrolig vigtige for såvel vores mentale som fysiske sundhed. Det er faktisk ret sjældent, at man ser en enighed, der strækker sig fra en alternativ behandler i Vestjylland til en overlæge på Rigshospitalet.

Men i diskussionen om probiotika (mælkesyrebakterier) er det faktisk muligt at se den samme enighed. Probiotika er ved at være en ret almindelig ingrediens i en lang række behandlinger i sundhedsvæsenet. Men evidensen er også ved at være på plads: Nøglen til vores sundhed ligger i høj grad i vores tarmflora (mikrobiom). Ubalancer kan tilmed medføre en lang række sygdomme.

Hudens mikrobiom har enorm betydning

Probiotika er også ved at vinde indpas i dermatologien (det medicinske speciale i hudsygdomme). Der er de senere år kommet en del forskningsartikler om emnet i anerkendte lægetidsskrifter. Ved verdenskongressen i dermatologi i Vancouver var hudens mikrobiom det overordnede emne for et par år siden.

Den nyeste forskning skaber grundlag for at omtænke de dermatologiske lærebøger. For den nye opdagelse går i retning af en klar sammenhæng mellem hudens mikrobiom og velkendte hudsygdomme som psoriasis, rosacea (rosen), akne og atopisk dermatitis. Det har man ikke været vidende om før.

Professor Peter Bjerring, der er hudspecialist på Hudcenter Mølholm, mener, at probiotika får enorm betydning i fremtidige hudbehandlinger. Hudspecialist og professor Christian Grønhøj, Aarhus, har samme syn på sagen. Der er god grund til at styrke og støtte hudens mikrobiom, da det repræsenterer 21 pct. af dit samlede mikrobiom. Derfor kan hudens mikrobiom have næsten lige så stor betydning for din sundhed som tarmens mikrobiom.

Skadelige bakterier fordrives af probiotika

Sunde bakterier er en naturlighed og en nødvendighed for såvel immunforsvarets som hudens evne til at afvise de bakterier, der er skadelige for os. Det er sammenligneligt med et stadion med et bestemt antal siddepladser: Hvis de gode bakterier optager alle siddepladserne, må de skadelige bakterier henvises til de blæsende ståpladser. Hvis de overhovedet kan finde plads.

Du kan få probiotika både til indvortes og udvortes brug. De fås i hudpleje og kosttilskud – og du kan også få dem gennem fermenteret mad som f.eks. surkål.

 

På apotekeren.dk kan du finde et udvalg af produkter med mælkesyrebakterier.

 

Kilde: magasinethelse.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen