Mad, drikke og lægemidler Se relaterede produkter

Mad, drikke og lægemidler

Når du bruger lægemidler, skal du være opmærksom på, at mad, drikke og andre lægemidler kan have afgørende betydning for din medicins virkning og bivirkninger.

Der findes en del lægemidler, som ikke må kombineres. Nogle gange skyldes det ganske enkelt, at midlerne har de samme indholdsstoffer, og at der derfor er risiko for overdosering. I andre tilfælde skyldes det, at lægemidlerne enten forstærker eller svækker virkningen af hinanden. Det kan også være, at kombinationen af lægemidlerne øger risikoen for bivirkninger. Men du skal også være forsigtig med visse lægemidler og mad- og drikkevarer.

Bland aldrig med alkohol

De fleste ved, at man ikke bør blande medicin og alkohol. I de fleste tilfælde skyldes det blot, at det aldrig er en god idé at drikke alkohol i større mængder, når man er syg eller har en kronisk lidelse, der kræver vedvarende medicinering. Men i andre tilfælde er det mere alvorligt end som så. Morfin og andre stærke smertestillende midler bør aldrig indtages samtidig med alkohol. Den sløvende virkning af morfin forstærkes nemlig voldsomt af alkohol, og det kan i værste fald være dødeligt.

Medicin der påvirker psyken - såkaldt psykofarmaka - bør heller ikke kombineres med alkohol, da det gør virkningen af medicinen usikker. Det kan betyde, at den ikke virker, at virkningen forstærkes, eller at eventuelle bivirkninger forværres.

Metronidazol er et antibiotikum, der bruges til at bekæmpe forskellige former for infektioner mange steder i kroppen. Desværre har det også en bivirkning, der minder meget om virkningen af lægemidlet Antabus, der anvendes mod alkoholmisbrug. Det betyder, at man kan blive meget dårlig, hvis man indtager alkohol under behandlingen med metronidazol. Det gælder i op til tre dage efter endt behandling.

Grapefrugtjuice er en synder

Når det kommer til negative interaktioner mellem lægemidler og fødevarer, så er grapefrugtjuice nok den største synder. Det skyldes, at grapefrugtjuice hæmmer et enzymsystem, der er afgørende for omdannelsen og nedbrydningen af ganske mange forskellige og meget brugte lægemidler. Denne hæmning af enzymaktiviteten medfører, at lægemidlet ikke nedbrydes lige så hurtigt som normalt. Hvis lægemidlet stadig indtages i samme dosis, vil koncentrationen i kroppen over tid blive for høj, og der kan komme forgiftningssymptomer.

Pas på med mælk og tranebær

Tranebær bruges af mange som et forebyggende middel mod urinvejsinfektioner. Men det hæmmer et enzym, der er ansvarlig for omdannelsen af stoffet warfarin, som blandt andet findes i det blodfortyndende middel Marevan. Det betyder, at et samtidigt indtag af Marevan og tranebær kan medføre, at koncentrationen af warfarin bliver så høj, at der er øget risiko for blødninger, som i værste fald kan være livstruende.

Mælkeprodukter og lægemidler kan også være en problematisk kombination. Mælkeprodukter har et højt indhold af kalk, som hæmmer optagelse af nogle lægemidler - blandt andet lægemidlet tetracyklin, der bruges mod infektioner og til behandling af svær akne.

Læs indlægssedlen og spørg

Ovennævnte er blot eksempler på uheldige kombinationer - og der er mange flere. På dit apotek fortæller vi om de mest almindelige forholdsregler, når du henter medicin. Men du bør altid læse indlægssedlen, der følger med ethvert lægemiddel, og tage det som anvist. Nogle lægemidler skal tages sammen med et måltid mad, da de ellers kan være meget hårde ved maven, mens andre skal tages på tom mave, da en fyldt mave kan hæmme optagelsen af midlet.

Antallet af lægemidler, der påvirkes af grapefrugtjuice, er mange. Her er nogle af dem:

  • Simvastatin og andre kolesterolsænkende midler
  • Felodipin og nifedipin, der sænker blodtrykket
  • Diazepam, som er et beroligende middel
  • Sertralin, som er et antidepressivt middel

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen