Livet lyder bedre uden vokspropper Se relaterede produkter

Livet lyder bedre uden vokspropper

Øret er menneskets helt store kommunikationskanal, og hørelsen holder os i kontakt med omverdenen døgnet rundt. Øret opfanger med stor præcision de mange lyde og sender dem videre til bearbejdning i hjernen – lige fra den svageste hvisken, over det skønneste musikstykke og til et jetfly, der bryder lydmuren.

Et rent, sundt og velfungerende øre har en vigtig funktion. Det fintfølende sanseorgan hjælper os blandt andet med at skelne mellem livets mange lyde, orientere os i det offentlige rum, undgå farer og ikke mindst at fokusere på en eller flere personer i en samtale, når vi er samlet med andre mennesker.

Ophobning af ørevoks i øregangen udfordrer imidlertid vores livskvalitet. Ørevoks kan bogstaveligt talt sætte en stopper for lydene og medføre et midlertidigt høretab – måske endda uden at vi helt er opmærksomme på det. Lydene burde i stedet have fri og uhindret passage gennem øret, så vi fortsat har et intakt sanseapparat.

Hvad er ørevoks?

Ørevoks er naturligt, normalt og nyttigt. Det hjælper til med at smøre øret, holde støv og skidt ude af øret og modvirke infektioner i øregangen. Almindeligvis finder det selv vej ud af øregangen, men ørevoksen kan blive til vokspropper på grund af overdreven brug af vatpinde, høreapparater eller små høretelefoner fra ens smartphone.

– Vi skal huske på, at ørevoks som udgangspunkt varetager nogle vigtige funktioner for kroppen. Ørevoksen beskytter øret, har en selvrensende funktion og forhindrer også udtørring. Men vokspropper kan blive et problem, da et tilstoppet øre har nogle uheldige følgevirkninger. Derfor er det afgørende at holde øret sundt, udtaler apotekspersonalet.

Symptomerne på (for meget) ørevoks er hørenedsættelse, propfornemmelse og noget trykkende og kløende i øret. For nogle kan vokspropperne tilmed give en ubehagelig susen for øret og indimellem en let fornemmelse af svimmelhed. I meget sjældne tilfælde kan vokspropperne føre til en vedvarende hoste, som kaldes ”Arnolds refleks”[1].

 

[1] Se webartiklen ”Ørevoks” på www.sundhed.dk (fagligt opdateret 18.04.2019).

Hvorfor får man ørevoks?

Årsagerne til vokspropper kan være hyppig brug af eksempelvis vatpinde eller lignende genstande, som risikerer at skubbe ørevoksen længere ind i øregangen, så den hober sig op. Men også brugen af de små in-ear høretelefoner eller høreapparater kan sætte en stopper for voksens naturlige vandring ud gennem øret.

Vi mennesker er opbygget anatomisk forskelligt fra naturens hånd. Hvis man for eksempel er skabt med en lidt mere krum øregang end de fleste, er der øget risiko for at få vokspropper. Vores genetiske kodning spiller også en rolle i forhold til mængden og arten af den ørevoks, som vi producerer.

Nogle mennesker producerer mere ørevoks end andre. Hvis man eksempelvis ved, at man har en stor produktion af ørevoks, kan man overveje, om man i det hele taget skal bruge in-ear-høretelefoner eller vælge et alternativ i form af hørebøffer, musik fra andre lydkilder eller almindelig tale direkte i mobiltelefonen.

Hvordan fjerner man ørevoks?

Sætter ørevoksen sig fast, eller dannes der meget, kan man prøve med et olieprodukt fra apoteket, der kan blødgøre voksen og hjælpe den med at flyde ud. Er det en hård prop, skal der et opløsende middel til i form af spray eller dråber ­samt en tilhørende øresprøjte. Sidder voksproppen for alvor fast, kan man gå til læge eller ørelæge for at få hjælp, og midlerne fra apoteket er så et led i forberedelserne til lægebesøget.

Råd på apoteket

På apoteket står faguddannet personale klar til at rådgive om forebyggelse og behandling af ørevoks:

– Det vil være ærgerligt, hvis ørevoksen skulle forringe ens livskvalitet. For det er heldigvis nemt at gøre noget ved det. På apoteket tilbyder vi en række godkendte produkter, der kan afhjælpe problemet. Det kan eksempelvis være øredråber, ørespray og øresprøjter, der kan skylle det blødgjorte materiale ud af øret. Desuden anbefaler vi gerne en plejende olie til øret, udtaler apotekspersonalet.

 

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd mod ørevoks

  • Brug aldrig vatpind eller lignende i øret. Det kan gøre skade og gavner aldrig.
  • Vælg håndklæde, vaskeklud, køkkenrulle eller lignende til at fjerne overflødig ørevoks
  • Køb godkendte midler på apoteket til forebyggelse og behandling af ørevoks
  • Lær at skylle ørerne selv efter lægens anvisninger
  • Undlad at pille i ørene
  • Søg læge, hvis du får smerter eller udflåd fra øret
  • Få renset ørerne jævnligt ved en speciallæge i øresygdomme, hvis du bruger høreapparat eller oplever gentagne problemer med in-ear-høretelefoner

 

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.dagenssundhed.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen