Kom forkølelsen i forkøbet Se relaterede produkter

Kom forkølelsen i forkøbet

Mørke morgener, regn, kulde, blæst og slud. Vinteren er højsæson for forkølelser og selv med de bedste intentioner kan det være svært at undgå at blive ramt. Forkølelse er nemlig en yderst smitsom sygdom, der kan stamme fra flere hundrede forskellige virus og gennem mange smittekilder.

Forkølelse er en folkesygdom i Danmark, som i snit rammer voksne 2-4 gange om året, mens børn årligt må døje med 7-10 forkølelser i gennemsnit[1]. Hyppigheden af en forkølelse skyldes i høj grad smittespredningen, hvor forskellige virus hurtigt spredes gennem luftbårne dråber fra nys og hoste, direkte kontakt med en smittet eller via urene hænder.

[1] Se artiklen ”Forkølelse” på www.netdoktor.dk (sidst opdateret 12.02.2015).

Klare symptomer

Forkølelse er en virussygdom i de øvre luftveje, hvor slimhinderne bliver påvirket.
Det starter ofte med ondt i halsen, følelse af sygdom i kroppen og let feber. Når disse symptomer er væk efter et par dage, begynder næsen at løbe og siden stopper den til og ofte indfinder sig en smertefuld hoste. Forløbet varer som regel en uge, men der kan gå op til ti dage, inden det er forbi.

– Det er ubehageligt at blive ramt af en forkølelse, og symptomerne kan variere i styrke efter vores generelle sundhedstilstand. Det er ikke muligt at kurere en forkølelse eller vaccinere sig mod sygdommen, men der findes heldigvis en række håndkøbspræparater til at lindre symptomerne og forkorte sygdomsperioden, udtaler apotekspersonalet.

Rhinovirus på spil

Der er mange forskellige virustyper, som forårsager en forkølelse. Det antages, at de fleste er af typen rhinovirus, og at der løbende kommer nye virustyper til. I praksis er det derfor svært at udvikle en målrettet vaccine mod forkølelse. De mange forskellige virus betyder, at vi er udsat for infektionerne gennem hele livet, også selv om vi bliver immune over for et enkelt virus[1].

[1] Se artiklen ”Forkølelse” på www.sundhed.dk (fagligt opdateret 23.11.2018).

Fokus på forebyggelse

Det er bedre at forebygge end at helbrede. Dette gælder naturligvis også forkølelse, hvor man kan tage sine forholdsregler for at undgå et udbrud, lindre generne undervejs i sygdomsforløbet og forkorte forkølelsesperioden. Mange vælger at indkøbe håndkøbspræparater som hostemidler, lette smertestillere eller mundspray, der kan forebygge og danne en beskyttende barriere mod forkølelsesvirus.

Rene hænder, tak

God håndhygiejne er et vigtigt led i den præventive indsats mod forkølelse. Det skyldes, at forkølelsesvirus ofte overføres gennem håndtryk eller håndkontakt med andre mennesker. Virus kan overleve på hænderne i flere timer, hvorfor det er vigtigt at vaske hænder hyppigt i varmt vand med sæbe og tilmed spritte hænderne af. Derudover skal man være påpasselig med at give hånd til andre, når man er forkølet. Desuden er der altid en risiko for at smitte en kollega, hvis man går forkølet på arbejde – og man smitter allerede i døgnet før symptomerne sætter ind.

Tag på apoteket

På apoteket får du gode råd, individuel vejledning og veldokumenterede produkter til lindring af forkølelsessymptomerne. Det er derfor altid en god idé at konsultere dit lokale apotek:

– Netop nu kommer der mange ind på apoteket og efterspørger håndkøbsmidler mod forkølelse. Vi tilbyder et stort udvalg af produkter som eksempelvis hostemidler, lette smertestillere og brugervenlige mundspray, der kan forhindre forkølelsesvirus i at sætte sig fast i slimhinderne, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

 

Gode råd mod forkølelse

  • Undgå at berøre næse og øjne efter kontakt med forkølede personer
  • Hold kroppen varm og undgå længerevarende kulde
  • Hold afstand til andre forkølede, hvis dette er muligt
  • Vask hænder med sæbe og håndsprit – især når du har pudset næse
  • Brug engangslommetørklæder og smid dem straks ud efter brug
  • Sørg for at lindre symptomerne med præparater fra apoteket

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.sygevoksne.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen