Hvordan er din babys søvncyklus?
Søvnløse nætter, babygråd og frustrerede forældre. Lyder det bekendt? De fleste forældre har prøvet udfordringen med manglende søvn. En baby fødes ikke med en døgnrytme, det skal barnet lære som så meget andet. Med gode vaner og tålmodighed, skal I nok komme i mål.
Alle forældre kender det eller kan huske det. Den første tid med baby er fuldstændig magisk og livsændrende, men det er også benhårdt, når der bliver vendt om på nat og dag, og forældrene må spejde langt efter den vigtige, sammenhængende søvn.
Det skyldes delvist, at når et nyt menneske bliver født, har det ingen døgnrytme. Der er for barnet ingen forskel på nat og dag, og det tager ikke hensyn til, om det er før eller efter midnat, når det skal skiftes, have mad eller bare vil være vågen.
Som udgangspunkt har den nyfødte brug for 18 timers søvn i døgnet. Der er dog ligesom for os voksne forskel på babyer, nogle sover lidt mindre - andre mere. Søvnen er dog afgørende for barnets helbred. Det er i søvnen, at barnets hjerne danner væksthormon, immunforsvaret bliver styrket, og det fordøjer de mange indtryk.
Hvordan er babys søvncyklus?
En nattesøvn består af en søvncyklus inddelt i fire faser. En babys søvncyklus er kortere end voksnes, og drømmesøvnen (REM-søvnen), hvor vi drømmer og kan være urolige, er længere hos det lille barn. Baby kan vågne flere gange i løbet af natten og falde i søvn igen uden at kunne huske det.
Selvom vi ikke kan ændre babyers søvncyklus, kan det i hårde perioder uden megen søvn måske hjælpe at prøve at forstå den.
De fire søvnstadier er:
Stadie 1: Døs
For os voksne svarer det til en kort lur, eller tiden inden vi falder i søvn om natten. Fasen er for babyer langt kortere, og det er her ikke muligt at lægge barnet uden, at det vil vågne.
Stadie 2: Søvn
En voksen vil typisk bruge cirka halvdelen af sin søvn i denne fase, mens baby bruger langt mindre. Tjek, at barnet sover dybt og er på vej ind i fase 3, inden du går.
Stadie 3: Dyb søvn
Voksne befinder sig længere i den dybe søvn end babyer. Her er vi i fuldstændig ro, og både hjerne og krop lader op. Fasen begynder cirka halvvejs i din babys søvncyklus.
Stadie 4: Drømmesøvn eller REM-søvn
REM står for Rapid Eye Movement. Her drømmer vi aktivt, øjnene bevæger sig, og hjernen er meget aktiv. Babyer er dobbelt så længe i REM-søvnen, end vi voksne er. Her vågner baby lettere, og det er ikke en god idé at forlade barnet, da det vågner let.
Hvordan er babys søvnrytme?
I den allerførste tid (0-4 uger) vil baby ofte vågne hver 1-3 timer for at få mad, hele døgnet rundt. Når barnet bliver lidt større (1-6 måneder), begynder det at kunne sove lidt længere i træk, typisk 3-5 timer.
I takt med at det lidt større barn begynder at få fast føde, vil det ikke i lige så høj grad have brug for mad om natten længere. Døgnrytmen etableres mere og mere, og når barnet bliver 7-12 måneder, vil langt de fleste begynde at kunne sove op til fem timer om natten eller mere.
Søvn er hormonelt bestemt
Hvor meget vi end ville ønske, at barnet kunne sove igennem tidligere, er det ikke noget, vi som voksne kan fremskynde. En normal søvnrytme er hormonelt bestemt, og det er hormonet melatonin, der gør os voksne søvnige, når det bliver mørkt. Omvendt producerer vores binyrer hormonet kortisol, som frisker os op i løbet af dagen. Babyer kan ikke producere de to hormoner, og derfor er deres søvn ikke styret af nat og dag. De sover, når de er trætte og har brug for det.
Hjælp baby til bedre søvn
Selvom du ikke kan fremskynde en døgnrytme hos din baby, er der flere ting, du kan gøre for at forsøge at få barnet til at sove bedre. Ligesom hos os voksne bliver babyer stimuleret af lys og mørke. Derfor er det afgørende, at du blænder ordentligt ned, når det bliver aften og nat, så barnet vænner sig til, at det skal sove, når det er mørkt. I barnets første år sover det mange lure i løbet af dagen, og her er det ikke afgørende at blænde ned.
Et varmt bad kan virke beroligende for barnet, og er det svært at finde ro, kan det være en idé at indføre et bad som rutine inden sengetid. Det gælder dog ikke det helt lille barn, der ikke skal i hyppige bade. Derudover er faste, hyggelige putterutiner afgørende, ligesom en stille sang eller blid babymassage kan virke søvndyssende.
Kilder: sundhed.dk, babyinstituttet.dk, vidunderligeuger.dk
Lige som med os voksne er der stor forskel på babyer og deres søvnrytme. En nyfødt har som udgangspunkt brug for at sove cirka 18 timer i døgnet. Søvnen er vigtig, fordi barnet her styrker sit immunforsvar, danner væksthormon i hjernen og fordøjer dagens indtryk. Har barnet svært ved at sove, kan det være en idé at skabe en rolig stemning med mørke, stille sang, et varmt bad eller blid babymassage.
Børn er forskellige, men som udgangspunkt har børn brug for mellem 8-18 timers søvn. De allermindste (0-6 måneder) sover typisk 14-18 timer. De lidt større (7 måneder-3 år) 12-15 timer. Børnehavebarnet (4-6 år) sover 10-12 timer, mens de større børn (7-18 år) sover eller bør sove 8-10 timer.
I de første 4 uger vågner baby typisk hver 1-3 time for at få mad. Fra 1-6 måneder kan det tage længere søvnstræk og vil typisk sove 3-4 timer i træk. Børn er dog forskellige, og nogle vil opleve, at deres baby sover igennem natten langt tidligere. Fra barnet begynder på fast føde 7-12 måneder, vil det typisk ikke vågne for mad om natten længere, og her bliver søvnen mere rutinepræget.