Hvilken solfaktor skal du vælge? Se relaterede produkter

Hvilken solfaktor skal du vælge?

Når solen brager ned, er det vigtigt at huske solcremen. Men hvordan er det nu lige med solfaktor, UV-indeks, mængde og frekvens? Her kan du finde svar på dine spørgsmål om solcreme.

Når solen skinner i Danmark, skynder mange af os udenfor og nyder de gavmilde stråler. Det er vores primære kilde til D-vitamin og giver overskud på energikontoen. Men solens stråler kan også være farlige, og det er vigtigt at være fornuftig og tænke over din adfærd i de stærke stråler, så du ikke ender med en solskoldning.

Som tommelfingerregel er det en god idé at følge Kræftens Bekæmpelses tre gode solråd: Skygge mellem kl. 12 og kl. 15, solhat og et godt lag solcreme.

Er du en af dem, der synes, det er svært at finde rundt i SPF, UV-index og hudtype, er du langt fra den eneste. Vi giver dig her al den info, du behøver for at vælge sæsonens solcreme.

Hvad er SPF?

SPF (Sun Protector Factor) eller solfaktor er et forholdstal, der bliver udregnet ved at måle, hvor meget stråling, der skal til, før huden rødmer henholdsvis med og uden solcreme på.

Det er dog vigtigt at huske på, at solfaktortallet kun er vejledende, og at SPF-styrken på din solcreme også afhænger af din hudtype, og hvornår på dagen, du er udenfor. Derudover er en høj SPF heller ikke en adgangsbillet til at kunne opholde sig i solens stråler hele dagen. De tre gode solråd er stadig gældende, selvom du har en solcreme med høj solfaktor på huden.  

Hvilken solfaktor skal du vælge?

Hvor høj en faktor, du bør vælge, afhænger af UV-indekset, altså styrken af solens stråler, og ikke af temperaturen. Når UV-indekset er 3 eller højere i Danmark, bør du beskytte dig med solcreme, og du bør vælge mindst en faktor 15 solcreme for at være ordentligt dækket ind.

Går ferien til de varmere himmelstrøg, hvor solens stråler er stærkere, er det vigtigt, at din solfaktor er tilsvarende høj. Her anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bruger faktor 30-50, afhængig af tidspunkt på dagen og dagens UV-indeks.

Den rette SPF afhænger også af din hudtype. Her kan du støtte dig til følgende retningslinjer:

SPF

Beskyttelse

Hudtype

UV-indeks

SPF 15

Medium

Gylden/solbrun hud

3-6

SPF 30

Høj

Lys hud

7-8

SPF 50

Høj

Meget lys hud

7-8

SPF 50+

Meget høj

Meget lys hud

8 over derover

Sådan påfører du solcreme korrekt

Når du smører dig med solcreme, er det vigtigt, at du ikke er nærig med mængderne. En god tommelfingerregel fra Kræftens Bekæmpelse er, at der går én håndfuld til én krop. Det betyder med andre ord, at en voksen skal bruge 40 ml. solcreme, mens et barn skal påsmøres 20 ml.

Smør dig gerne ind 20 minutter, inden du går ud i solen, så solcremen har mulighed for at trænge ordentligt ind i huden, inden du udsætter dig selv for de stærke stråler. Derudover kan det være en god idé at påføre solcreme to gange, så du er sikker på, at der ikke mangler nogle steder.

Og husk: Én påføring om dagen er ikke nok. Smør dig gentagende gange i løbet af dagen, så beskyttelsen varer ved. Du skal eksempelvis smøre dig en ekstra gang, når du har svedt meget, badet eller tørret dig med et håndklæde. 

SPF (Sun Protector Factor) eller solfaktor er et forholdstal, der bliver udregnet ved at måle, hvor meget stråling, der skal til, før huden rødmer henholdsvis med og uden solcreme på. Men husk, at solfaktortallet kun er vejledende.
Læs mere længere nede i artiklen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du smører dit barn ind i et tykt lag solcreme, mindst faktor 15, inden børnehave eller skole. Jo lysere barnets hud er og jo højere UV-indeks, des højere faktor. Generelt bør børn ikke opholde sig i solen midt på dagen kl. 12-15, hvor solens stråler er stærkest.

Sådan beskytter du dit barn korrekt

Styrken af din solcreme afhænger af UV-indekset og hudtype. Er din hud solbrun/gylden, og er UV-indekset 3-6 er faktor 15 tilstrækkelig til at beskytte dig i Danmark. Men jo lysere din hud er, des højere SPF skal du vælge. Er du i tvivl, så kig i skemaet her på siden eller spørg gerne personalet på apoteket.

Kilder: Kræftens Bekæmpelse, Trygfonden, sst.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen