Hvad virker mod rynker? Se relaterede produkter

Hvad virker mod rynker?

De fleste af os vil nok gerne undgå for mange rynker. Men er det overhovedet muligt selv at gøre noget? Vi har kigget på hvad der virker mod rynker og samlet en række gode råd til, hvordan du kan passe på din hud og pleje den.

Ligesom årringene på et træ får vi mennesker også markeringer, der afslører vores alder. Nemlig rynker. Det er helt naturlige aldringstegn, som opstår, fordi huden bliver tyndere og mister nogle af sine elastiske egenskaber over tid.

Alle får rynker, men hvor mange og hvor tydelige de bliver, afhænger af både gener og udefrakommende faktorer som sollys og rygning.

Du kan hverken fjerne eller undgå rynker helt, men der er flere ting, du kan gøre for at minimere dem.

Undgå sol og kvit cigaretterne

Hvis du vil forebygge rynker, er det en god idé at sætte tidligt ind i livet. Hold dig fra solarie, undgå for meget direkte sollys og sørg for at beskytte huden med solcreme. Jo lysere og mere sensitiv din hud er, jo mere skal den beskyttes mod solens stråler, for at minimere risikoen for rynker.

Rygning sætter også sine spor på huden. Det er en af de største årsager til, at du tidligt begynder at få rynker. Forklaringen er, at rygning ødelægger de små fine blodårer, som giver næring til huden. Så hvis du vil undgå for mange rynker for tidligt, kan det være en stor fordel at kvitte cigaretterne.

Spis dig til færre rynker – det virker!

En sund og varieret kost er også vigtig, når du vil passe godt på huden. Særligt A-vitamin giver god næring til huden. Et vitamin du blandt andet får ved at spise æggeblommer, laks, gulerødder og peberfrugter.

Der er også meget fokus på antioxidanter, når det kommer til rynker, og mange anti-age cremer indeholder netop også antioxidanter. Forskningen har endnu ikke kortlagt, hvor stor effekten af antioxidanter er, og hvordan og hvorfor det virker. Til gengæld ved man, at antioxidanter hæmmer den oxideringsreaktion, som hele tiden sker mellem de frie iltradikaler fra miljøet og vores hud. Iltradikalerne er med til at få huden til at se slap og rynket ud, og derfor ser man det som en fordel i kampen mod rynker at indtage antioxidanter for at mindske den proces.

En anden ting, du kan indtage, er kollagen-tilskud. Der er efterhånden kommet flere og flere produkter på markedet, men der er også videnskabeligt belæg for, at kollagen virker mod rynker, som allerede er der. Kollagen øger dannelsen af hudceller og er derfor med til at gøre huden mere smidig og mindske de fine rynker.

Smør huden

Huden har brug for masser af fugt for at holde sig sund og flot. Tørrer huden ud, mister den nemt sin elasticitet. Derfor kan det virke forebyggende på rynker at sætte tidligt ind med en daglig hudplejerutine. Har du allerede fået rynker, kan fugtighedscremer ikke fjerne dem, men de kan få huden til at se mere frisk ud og minimere mængden af nye rynker.

Der findes producenter, der påstår at have opfundet vidundermidlet mod rynker. Nogle af produkterne har ingen dokumenteret effekt, og mange af ingredienserne virker slet ikke efter hensigten. Man mener dog, at nogle anti-age cremer kan forebygge og forsinke rynker, hvis du starter allerede ved 25-årsalderen.

På apoteket kan du få rådgivning til at vælge den rette hudpleje, der kan mindske forekomsten af rynker. Du kan også finde et udvalg af vores plejeprodukter til ansigtet her.

Kilder: videnskab.dk, sundhed.dk og netdoktor.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen