Hvad stiller du op mod allergi? Se relaterede produkter

Hvad stiller du op mod allergi?

Når næse, øjne eller svælg reagerer med kløe, hævelser og øget sekret, bør du have mistanke om allergi. Man regner med, at omkring en million danskere lider af allergi i øjne og næse - også kaldet høfeber.

Allergi er en reaktion på, at der er kommet et stof ind i din krop, som kroppen ikke kan forliges med. Det bevirker, at cellerne i din krop frigør et stof, som hedder histamin. Det er dette stof, der giver dig de allergiske symptomer. Det kan være i form af kløe i øjne og svælg. Dine øjne kan hæve, løbe i vand og blive røde. Din næse kan blive stoppet, løbe med vandigt sekret og blive generet af kløe og hyppige nys. Du kan desuden få hovedpine, være meget træt og føle dig utilpas.

Stoffer du reagerer på

Du kan være allergisk over for et eller flere stoffer. De mest almindelige er de mikroskopiske stoffer, der svæver rundt i luften. Det kan være stoffer fra pelsdyr, eller det kan være pollen fra træer, græs eller svampesporer. Der er også nogle, der ikke tåler skimmelsvamp og husstøvmider. Det kan være svært at finde ud af, hvad du er allergisk over for, men lægen kan ved høfebersymptomer udføre en priktest og sammenholde den med din sygehistorie. Har du pollenallergi, kan du også opleve symptomer, når du spiser bestemte fødevarer. Det kaldes en krydsreaktion og skyldes, at stoffer i fødevarerne ligner dem, som findes i pollen. Symptomerne er oftest kløe og lettere hævelse på læber, i mund, gane eller svælg.

Behandling med et antihistamin

Allergiske symptomer behandles oftest med et antihistamin, der forhindrer kroppens histamin i at blive frigjort fra cellerne. Der findes grundlæggende to slags antihistaminer. De gammeldags, som virker sløvende, og som også bruges ved transportsyge - og de nyere, som normalt ikke sløver. Det er bedst at tage et antihistamin forebyggende. Men det virker også, når de allergiske symptomer allerede er opstået.

I lettere tilfælde kan du nøjes med at behandle symptomerne lejlighedsvis og forebyggende før kontakt med for eksempel dyr. Sværere tilfælde kræver fast antihistaminbehandling. Hvis du oplever uacceptable bivirkninger som døsighed og mundtørhed ved tabletbehandling, kan du prøve en anden type, eller du kan anvende et middel med antihistamin lokalt i øjne og næse afhængig af, hvilke symptomer du har.

Behandling med steroid og vaccine

Lider du især af tilstoppet næse og hævet næseslimhinde, så anbefales du at bruge en næsespray med et steroid. Eventuelt en kombination af steroid og antihistamin. Du kan også i kortere perioder behandle med tabletter med en blanding af et antihistamin og pseudoefedrin. I slemme tilfælde kan lægen ordinere steroid i tabletform eller give dig en indsprøjtning med steroid 1-2 gange om året.

Er du voldsomt plaget af allergi, kan du blive allergivaccineret. Herved forsøger man at øge kroppens tolerance over for et stof ved at give en stigende mængde af det stof, du ikke tåler. Nyeste skud på stammen er en tabletbehandling mod græspollenallergi. Begge behandlinger tager fra tre til fem år og virker i 70-95 % af tilfældene. De fører dog sjældent til fuldstændig symptomfrihed.

Prøv at undgå stofferne

Ud over medicinsk behandling må du også tage et kritisk blik på dine omgivelser. Det er dumt at have birketræer i haven eller hund i hjemmet, hvis du er allergisk over for birk og hund. Vær opmærksom på, at det kan tage op til fem år at komme stoffer efter dyr i hjemmet til livs. Har du brug for gode råd om lindring af allergi, så er der hjælp at hente på dit apotek. Bare spørg.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen