Forbered dig på allergisæsonen Se relaterede produkter

Forbered dig på allergisæsonen

Det har været en sølle vinter. Regn, slud, blæst og regn. Og så lidt mere regn. Men nu går det mod lysere tider. Og det betyder også gener for alle, der døjer med pollenallergi.

Forår og sommer kan være en prøvelse for de mange danskere, som lider af en form for pollenallergi – eller høfeber, som vi også kalder det. Faktisk menes det, at over en million danskere har høfeber.  Men langt fra alle er klar over, at de har allergi.

Allergi kan påvirke hverdagen i stor grad, og man kan blive generel utilpas. Søvnen kan blive påvirket, og generne kan være så store, at man er nødt til at holde sig indendørs.

Halsen føles som et kradsebræt

Når vi har høfeber, så klør det i øjnene, der kan blive så irriterede, at tårerne triller ned. Næsen løber også, og halsen kan føles som et kradsebræt. Og så nyser vi. Igen og igen.

Det kan virke som en forkølelse. Forskellen er bare, at en forkølelse som regel går over efter en uge. Det gør allergi ikke.

Allergi og astma

Allergi kan i nogle tilfælde også påvirke vejrtrækningen, som kan føles besværet. Det er der en grund til. Allergi og astma hænger tæt sammen, og 30 procent af alle allergikere har også astma.

Så har du meget allergi, eller hvis du synes din allergi påvirker din vejrtrækning, så tal med din læge. Astma kan nemlig opdages, før den udvikler sig, og det har stor betydning for dit helbred, at astma bliver opdaget tidligt.

Hos lægen kan du også blive tjekket for, hvilken pollenallergi du lider af.

Pollen fra forår til efterår

Men hvornår er det, at der er sæson for allergi? Pollensæsonen starter omkring marts og april og slutter omkring september. Hvis du oplever symptomer i foråret, skyldes det formentlig pollen fra hassel, el og birk.

Til sommer kommer græspollen og kan tvinge allergikere indendørs.

Sidst på sommeren kan der komme bynkepollen og skimmelsvampesporer – de findes naturligt i luften udenfor.

Histamin er skurken

Heldigvis er der hjælp at hente til de løbende næser, nyseturene og de røde øjne.

Antihistaminer kan købes i håndkøb. Du kan både få dem som tabletter, som næsespray og som øjendråber – alt efter dine symptomer.

Antihistaminer virker ved at hæmme stoffet histamin i kroppen. Det bliver frigivet ved allergiske reaktioner og giver symptomerne med nys, kløe og løbende næse. Histamin er altså skurken ved allergi, men den er kroppens forsøg på at skille sig af med de stoffer, vi ikke kan tåle. Tårerne i øjnene renser øjnene for pollen. Nysene får pollen ud af vores næse.

Det er vigtigt, at du tager din allergimedicin, inden symptomerne starter. Når først symptomerne er kommet, er de nemlig sværere at slippe af med. Nogle har glæde af at starte med deres allergimedicin 1-2 uger før pollensæsonen starter. Det kan være en hjælp at bruge en pollenkalender, der angiver omtrentlige tidspunkter for, hvornår de enkelte pollen kommer.

Husk også, at et brusebad før sengetid er godt til at vaske pollen ud af håret, så du ikke tager pollen med ind på hovedpuden.

Forhør dig på dit lokale apotek, hvor vi kan rådgive dig om, hvordan du kan behandle og lindre symptomerne mod din allergi.

Du kan også finde midler mod allergi her.

 

Kilde: Apotekerforeningen

__________

Dette indlæg er lavet i et samarbejde med apotekeren.dk. Se vores store udvalg af produkter her.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen