Har du høfeber - eller noget, der ligner? Se relaterede produkter

Har du høfeber - eller noget, der ligner?

Det er heldigvis snart forår. Foråret varsler dog ikke kun lyse timer, solskin og lidt varmere temperaturer. Det er også startskuddet til et stærkt stigende antal pollen i luften, der stammer fra hassel, el, elm, birk, græs og bynke. Birkepollen topper i april og maj måned og senere på sæsonen kommer græs og bynker i flere bølger.

For mange danskere er pollen ensbetydende med det, der populært kaldes høfeber. Det er dog ikke kun hø, altså græs, der kan udløse høfeber, men også pollen fra en række forskellige træer - og overfølsomheden kan i nogle tilfælde relateres til pelsdyr, skimmelsvampesporer eller husstøvmider.

>> Se udvalget af allergimedicin og medicin mod høfeber her

Ret udbredt lidelse

Lægefagligt kaldes høfeber allergisk rhinoconjunctivitis, der betyder "allergisk betændelse i næse og øjne". Høfeber er en af de hyppigste kroniske sygdomme i den vestlige verden. Det anslås, at omkring en million danskere lider af eller har lidt af høfeber*. Det nøjagtige tal kan være svært at bestemme, da mange ganske enkelt ikke er klar over, at de har høfeber.

Flere mulige forklaringer

Gennem de seneste årtier er sygdomme, som skyldes allergi, steget betydeligt i forekomst. Der er fremsat forskellige hypoteser, som søger at forklare den stigende udbredelse - fx et usundt indeklima, en større forurening fra biler, mildere vintre grundet global opvarmning eller at der importeres nye bynkearter fra udlandet og plantes nye platantræer i byerne**.

Kan gå ud over livskvaliteten

Høfeber kan forekomme hele livet. Nogle er plaget af lidelsen gennem hele livet, mens andre vokser fra den. Høfeber kan variere i forskellige grader i forhold til sæsonen. De værst ramte oplever en forringet livskvalitet, hvor de har svært ved at sove, svært ved at koncentrere sig og svært ved at arbejde. Desuden øger høfeber risikoen for at udvikle astma.

Har du astma? Så læs artiklen Få tjek på inhalationen

Hvad er forskellen på høfeber og forkølelse?

Høfeber har forkølelseslignende symptomer. Men høfeber er ikke det samme som forkølelse. For høfeber varer ofte mere end to uger eller kommer på bestemte tidspunkter af året. Høfeber giver et tyndt og vandigt sekret fra næsen, giver ofte voldsom kløe i næsen, kraftige nyseanfald og eventuelt udtalt kløe i øjnene.

Til forskel fra høfeber giver forkølelse et gulligt sekret fra næsen, sjældent kløe i næsen, kun nys en gang imellem og ingen kløe i øjnene. Ved at holde øje med disse specifikke symptomer er det med andre ord muligt at finde ud af, om symptomerne skyldes høfeber eller forkølelse.

Bliv undersøgt for høfeber

Hvis du har mistanke om høfeber og pollenallergi er det en god idé at konsultere din praktiserende læge. Han eller hun kan lytte til din sygehistorie og undersøge dig med en allergitest, en såkaldt hudpriktest, om hvorvidt du evt. har allergi med straks-reaktioner. Den kan evt. suppleres med såkaldt RAST-test, som er rettet mere specifikt mod bestemte allergifremkaldende stoffer - og ud fra det samlede billede afgøres så den rette behandlingsform.

Søg råd og rette midler på apoteket

Når du har fundet ud af, hvad du er allergisk over for og hvornår det er sæson for din skadevolder, handler det om at vælge de rette midler til kampen. Fx kan du opnå en lindrende her-og-nu virkning med øjendråber eller næsespray. Hvis du har allergiske anfald i hele sæsonen, bør du vælge en forebyggende behandling inden sæsonstart med eksempelvis kapsler eller tabletter.

På apoteket rådgiver faguddannede medarbejdere om pollenallergi og guider dig frem til den rette løsning:

- Ingen mennesker er ens og pollen kan give forskellige former for symptomer hos den enkelte. Derfor er det vigtigt med individuel vejledning, så vi sammen finder frem til denne rette løsning. På apoteket tilbyder vi godkendte og veldokumenterede produkter, der giver hurtig og effektiv lindring til alle i familien - og vi giver tilmed forebyggende råd omkring pollenallergi, udtaler apotekspersonalet på apoteket.

Gode råd mod pollenallergi

  • Husk din medicin
  • Slå græs, mens det er fugtigt af dug
  • Brug tørretumbler og tør dit vasketøj inden døre i sæsonen
  • Vask eller skyl håret fri for pollen, inden du går i seng
  • Luk bilens vinduer og brug gerne pollenfilter
  • Brug solbriller eller cykelbriller, når du cykler - så undgår du pollen i øjnene
  • Luft ud, når pollentallene er lave
  • Tjek pollentallene og planlæg dagen efter dem
  • Hold dig så vidt muligt indenfor
  • Undgå pelsdyr, som kan have pollen i pelsen

Kilder: www.astma-allergi.dk, www.netdoktor.dk og www.sundhedsguiden.dk

 

*Se artiklen Høfeber af overlæge, dr. med. Holger Mosbech på www.netdoktor.dk (sidst opdateret 23. april 2012).

**Se Allergiske lidelser. Håndbog om udredning og behandling. Af Ole Hilberg, Anders Munck m.fl.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen