Hold øret sundt hele sommeren Se relaterede produkter

Hold øret sundt hele sommeren

For mange af os er sommertid lig med aktiviteter i det fri. Vi vil ud under åben himmel og tage en dukkert i havet, i friluftsbadet, i skovsøen eller hotellets swimmingpool på ferierejsen. Aktiviteterne i det våde element kan være med til at udtørre hud og hår – og heller ikke ørerne undgår at blive påvirket af sol, blæst, sand og vand.

Øret er et fintfølende organ. Det tager sig naturligvis af vores hørelse, men har også en vigtig funktion i forhold til vores balanceevne. Det er derfor af største vigtighed, at øret holdes sundt, rent og funktionsdygtigt samt at man gør noget, hvis der skulle opstå sygdom eller kommer fremmedlegemer ind i øret.

 

Ørevoks beskytter

Øret producerer ørevoks af naturlige årsager. Ørevoks skaber modstandskraft mod infektioner, smører øregangen med et vandskyende sekret og holder støv, bakterier og andre fremmedlegemer ude af øret. På denne måde er ørevoks en del af vores immunforsvar i stil med næsehår, øjenvipper, slim og spyt.

– Ørevoks dannes som beskyttelse af øret. Det transporteres normalt langsomt ud af øregangen, tørrer ud og falder ud eller kan fjernes med en håndklædesnip eller lignende. De fleste ører er selvrensende. Nogle oplever ophobning af ørevoks, der ved aflukning af øregangen går ud over hørelsen, fortæller overlæge og Ph. D. Peter Schousboe fra Øre-, Næse- og Halsafdelingen på Vejle Sygehus. 

De generende propper af ørevoks kan således opstå, hvis ørevoksen ikke får lov til at vandre naturligt ud gennem øret. Tilstopningen er bestemt af vores alder, gener og adfærd, da eksempelvis høreapparater, høretelefoner til din smartphone, ørepropper til svømning eller overdreven brug af vatpinde inde i øregangen kan medføre ophobning af ørevoks.

 

Væk med propperne

Apoteket tilbyder en særlig opløsning, der frigør ørevoksen. Opløsningen kan anvendes som forberedelse til et lægebesøg, hvor ørerne skylles eller ørevoksen fjernes med et øresug under kontrol af et mikroskop. Brugere af høreapparat kan med fordel overlade processen til en læge.

– Man bør undgå at fjerne ørevoksen med vatpinde eller andre instrumenter, som blot forværrer situationen. Men man kan hjælpe den naturlige afstødelsesproces på vej med eksempelvis blødgørende olie eller ørevoksopløsende produkter, der kan virke i sig selv eller være en forberedelse til en decideret øreskylning hos en læge, pointerer Peter Schousboe.

 

Få råd på apoteket

Hent gode råd, vejledning og produkter til at fjerne ørevoks på apoteket. Her står faguddannet personale klar til at fortælle dig alt om forebyggelse og behandling af ørevoks:

– På apoteket tilbyder vi en bred vifte af midler mod ørevoks. Der findes øredråber og ørespray, der kan blødgøre og løsne de hårde vokspropper. Herefter kan det blødgjorte materiale let skylles ud med en øresprøjte, som også fås på apoteket. Nogle produkter indeholder en plejende olie, der hjælper med at genetablere ørets rensefunktion, udtaler apotekspersonalet.

 

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

 

Gode råd om ørevoks:

  • Brug aldrig vatpind eller lignende i øret. Det kan gøre skade og gavner aldrig
  • Vælg håndklæde, vaskeklud, køkkenrulle eller lignende til at fjerne overflødig ørevoks
  • Køb godkendte midler på apoteket til forebyggelse og behandling af ørevoks
  • Lær at skylle ørerne selv efter lægens anvisninger
  • Undlad at pille i øret
  • Søg læge, hvis du får smerter eller udflåd fra øret
  • Få renset øret jævnligt ved en speciallæge, hvis du bruger høreapparat

 

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.dagenssundhed.dk. 

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen