Hold fast i den sunde livsstil i sommerferien Se relaterede produkter

Hold fast i den sunde livsstil i sommerferien

Sommerferien står for døren. En tid, hvor vi sænker skuldrene og tager en velfortjent pause fra hverdagens trummerum. Men for mange mennesker kan ferietid også være forbundet med bekymringer, for er det muligt at opretholde en sund livsstil, mens man holder en god ferie?

Sommerferie rimer på is, grillmad, vin på terrassen og timevis i en solseng med en god bog. Det lyder skønt, men ferien kan også hurtigt blive lig med lidt for dårlige vaner og dertil uønskede feriekilo, der kan være svære at komme af med igen.

Det er klart, at ferie skal og bør nydes, men alt med måde, og du kan sagtens holde en god ferie uden nødvendigvis at skulle slide i træningscentret, når hverdagen rammer igen.

Endelig sommer – men hvad nu med den sunde mad?

En af de bedste ting ved ferietid er, at vi kan bryde med rutinerne. Vi kan sove længere, spise når vi har lyst og være sent oppe. Det er den ultimative feriefølelse, at ingen forventer noget af os, men når dagsrytmen og måltiderne bliver rykket, er det også nemt at glemme de gode kostvaner.

Hvis du ønsker at holde en sund balance, er det en god idé at huske de gode morgenmadsrutiner. Start dagen med en fiberholdig kost, for eksempel havregryn med mælk eller yoghurt og frisk frugt. Det lægger en god bund og giver masser af energi til at møde dagen med.

Det er dog vigtigt at nævne, at der ikke er noget galt med at give los og nyde lidt ekstra god mad i ferietiden. Det kan tværtimod give fornyet blod på tanden til at fortsætte i det sunde spor, når ferien er slut.

Et glas vin, tak

Der er nu ikke noget som et køligt glas rosé på terrassen i sommerferien. Mange kan nok nikke genkendende til, at de skruer lidt op for alkoholindtaget i ferietiden, og for rigtig mange danskere er alkohol forbundet med hygge og samvær.

Der er som sådan ikke noget galt med at drikke et enkelt eller to glas vin om dagen, og nyere forskning viser, at mindre mængder alkohol kan være med til at forebygge demens og alzheimers. Men drikker vi alkohol i større mængder, kan det have en massiv, negativ påvirkning på vores almene sundhed.

Alkohol er skadeligt for mave og fordøjelsessystem, ligesom det ødelægger organerne på sigt og nedsætter hjernens funktionsevne. For store mængder alkohol har desuden en bevist sammenhæng med flere alvorlige sygdomme som kræft, forhøjet blodtryk og hjerteproblemer. Derfor er det en god idé at holde lidt igen med alkoholen og huske sin sunde fornuft.

Hold dig i gang og de dårlige vaner væk

En sommer på solsengen under parasollen kan være vidunderlig, men vil du gerne forsøge at holde de gode vaner i ferietiden, er motion en rigtig god idé at tænke ind i en skøn feriedag. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne mennesker dyrker 30 minutters fysisk aktivitet om dagen ved moderat til høj intensitet. Det kan lyde som meget, men motion behøver langt fra at være lig med ensomme timer på et løbebånd i det lokale træningscenter.

Du kan sagtens få din daglige motion vinget af med en rask gåtur i det gode vejr eller en aktiv omgang havearbejde. Er du på ferie, kan du overveje at opleve feriedestinationen fra en lejet cykel, en kajak eller på gåben. På den måde oplever du langt mere, end hvis du transporterer dig med metro eller tog.

Har du svært ved at nyde motion i sommervarmen, kan det være en god idé at udnytte de dejlige, lyse nætter med en daglig aftengåtur, når den værste varme har lagt sig. Og husk; lidt motion er altid bedre end intet. Husk at rose dig selv, når du får tænkt motion ind i feriedagen i stedet for at have dårlig samvittighed over, at du ’ikke laver nok’.

Sund og lækker sommermad

Hvor sommerferien for nogle kan være svær at forene med sunde vaner, kan det for andre være springbrættet til at prioritere sig selv og sætte gang i en livsstilsændring. Her er der rig mulighed for at prioritere den daglige motion og eksperimentere med nye, sunde opskrifter.

For lækker sommermad behøver ikke udelukkende bestå af usunde snacks og kalorietunge retter. Det kan sagtens være sundt og nærende, og sommeren er fuld af de lækreste madvarer. Kan du godt lide en god bøf på grillen, så husk at tilføje en lækker, hjemmelavet salat, og lad grøntsagerne fylde 50 % af dit indtag. På den måde holder du den sunde kost og bliver mæt, samtidig med at du smager alt det gode.

Skal du på en længere bilferie, kan det være et godt trick at fylde bilen med sunde og lette snacks. Det giver færre kalorier og sikrer dig større energi, når du kommer frem, end hvis kosten primært har bestået af fedt og sukker.

Kilder: sundhed.dk, sst.dk, hjerteforeningen.dk, iform.dk

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne får 30 minutters motion om dagen ved moderat til høj intensitet. Hvis motionen deles op, skal det være i intervaller af minimum 10 minutter. Motion er sundhedsfremmende og forebygger en lang række sygdomme, og det kan derfor holde din krop sund og stærk i længere tid, end hvis du er inaktiv.

Sommerferien kan være et godt tidspunkt at gøre op med nogle af dine usunde vaner. Her er der god tid og ro til at prioritere dig selv og kigge nysgerrigt på dine vaner. Når du ændrer livsstil, kræver det tålmodighed. Undersøgelser viser, at det tager 21-29 dage at ændre en vane, men hvis du er motiveret nok, kan det godt fremskynde processen.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen