Se relaterede produkter

Hjerteflimmer kan være forvarsel om blodprop i hjernen

Den såkaldte atrieflimmer, som de fleste kender som hjerteflimmer, kan forårsage små blodpropper, der kan ende i hjernen. Derfor skal vi tage hjerteflimmer langt mere alvorligt, end tilfældet er i dag, siger to af Danmarks førende eksperter på området.

Hjerteflimmer – også kaldet atrieflimmer – får blodet til at stå næsten stille i hjertes forkamre. Og det kan føre til blodpropper, der ender i hjernen. Derfor er det ifølge to af Danmarks førende eksperter på området nødvendigt at have mere fokus på hjerteflimmer.

Ved hjerteflimmer står blodet næsten stille i hjertets forkamre. De kan skabe små blodpropper, der udgør en risiko for hjernen. Samtidig er lidelsen temmelig udbredt. Omkring 25 pct. af befolkningen rammes af hjerteflimmer, der altså er knap så harmløst, som de fleste tror. Heldigvis er der ved at ske en holdningsændring i lægestanden. Det vurderer både professor Hanne Christensen, der er overlæge på Bispebjerg Hospital, og overlæge Peter Steen Hansen, der centerchef på Hjertecenter Mølholm.

Hjertebanken og hjerteflimmer

Men det hele vanskeliggøres af, at man ikke nødvendigvis selv mærker noget til hjerteflimmer og derfor ikke opsøger en læge.

Typiske symptomer på atrieflimmer er åndenød, hjertebanken og svimmelhed. Symptomerne indikerer, at hjertet ikke kan følge med. Hjertebanken er følelsen af, at hjertet banker hurtigt, når det ikke er naturligt. Når man sidder stille, og hjertet galoperer derudaf, som om man løber afsted for fuld damp. Det skyldes, at atrieflimmer kan banke pulsen op på to eller tre gange det normale, fordi hjertet ikke arbejder effektivt nok, så blodet ikke pumpes tilstrækkeligt kraftfuldt.

Større risiko hos kvinder

Kvinder i overgangsalderen får regelmæssig hjertebanken, men det sker typisk i forbindelse med hedeture, siger Hanne Christensen. Hun mener i lighed med Peter Steen Hansen, at der er god grund til at forske langt mere i kvinders risiko for hjerteflimmer og blodprop i hjernen. Kvinders symptomer er nemlig markant anderledes end mænds. Derudover er kvindernes risiko for at få en blodprop i hjernen højere end mænds, når årsagen er hjerteflimmer.

Kontakt din læge, hvis du har mistanke om, at pulsen er uregelmæssig, og du måske lider af hjerteflimmer.

 

Kilde: magasinethelse.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen