Guide: Brug solcreme i foråret og undgå solskoldning Se relaterede produkter

Guide: Brug solcreme i foråret og undgå solskoldning

Det er skønt, når vi endelig rammer foråret og kan komme udendørs i lyset igen. Det er dog vigtigt at huske solcremen, også selvom det endnu ikke er varmt nok til strandture. Den sarte, vinterblege hud kan nemlig tage stor skade, hvis den ikke er beskyttet mod den stærke forårssol.

Foråret er endelig over os, og mange benytter de stigende temperaturer til at komme udenfor og nyde solens stråler. Efter en lang periode med korte dage og mørke, er det også en rigtig god idé for både humør og helbred at komme ud, blandt andet fordi solen er vores største kilde til det vigtige D-vitamin, der styrker immunforsvar, knogler og muskler.

De fleste finder først solcremen frem, når sommeren rigtigt er over os, og det er tid til strandture og rejser til sydligere himmelstrøg. En god, beskyttende solcreme er dog mindst lige så vigtig i den stærke forårssol, og det er vigtigt, at du husker at smøre dig grundigt, inden du bevæger dig udenfor.

Pas på den sarte vinterhud

Efter en lang og mørk vinter er vores hud ekstra udsat i solens stråler. Pigmentet i huden er mindre og tykkelsen af det yderste hornlag tyndere. Det betyder, at huden er mindre modstandsdygtig over for solens farlige, ultraviolette stråling.

Bliver du forbrændt eller solskoldet, er det ikke kun smertefuldt og generende. Det kan også føre til langt mere alvorlige følgevirkninger som hud- og modermærkekræft. Det anslås, at 90 % af tilfældene på den type kræft direkte kan tilskrives uv-stråling og dermed kan forebygges.

Derudover kan der også være kosmetiske fordele ved at huske solcremen. Solens uv-stråler kan nemlig forårsage forandringer i din hud, som kan miste sin spændstighed, fremstå mere slap og fremskynde aldringsprocessen i form af rynker.

Vær opmærksom på uv-indekset

Det er en misforståelse, at temperaturen skulle være afgørende for, hvornår vi skal bruge solcreme. Det er derimod styrken af uv-indekset, du skal kigge nærmere på, inden du bevæger dig udenfor. Indekset giver dig en indikator for, hvor stærke solens stråler er.

Er uv-indekset 3 eller højere, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at du beskytter dig mod solen. Det vil typisk være i tidsrummet kl. 12-15 fra april til september, når du befinder dig i Danmark.

Sådan smører du dig korrekt i solcreme

For at få den optimale beskyttelse ud af din solcreme, er mængden altafgørende. Det anbefales at bruge en håndfuld solcreme fordelt over kroppen. Det svarer til 40 ml. for en voksen og 20 ml. for et barn. Det lyder nok som meget, men det er den mængde, der skal til for at opnå den optimale beskyttelse. Se udvalget af solcreme her

Det kan være en jungle at finde ud rundt i SPF eller solfaktorer. Som udgangspunkt anbefales det, at du bruger en faktor 15 i Danmark, når uv-indekset ligger mellem 3-6. Når det stiger, skal din solfaktor gøre det samme. Du skal derudover tage hensyn til din hud; har du meget lys hud, skal din solcreme have en højere faktor, end hvis din hud er mørkere. Det kan være nødvendigt at bruge en faktor 50, hvis du har en hudsygdom, tager medicin, har haft tidligere solskoldninger, eller der er andre faktorer, der gør, at din hud er mere følsom.

Smør dig ind 20 minutter, inden du går ud i solen. Det giver solcremen god mulighed for at trænge ordentligt ind i huden. Ønsker du optimal beskyttelse, kan det desuden være en god idé at smøre dig to gange, så du sikrer, at der ikke er nogle steder, du har overset.

Opholder du dig udendørs i den stærke forårssol i en længere periode, er det vigtigt, at du husker at smøre dig flere gange. Har du for eksempel svedt meget, er det en god idé at give de eksponerede områder som hænder og ansigt et ekstra lag.

Kilder: cancer.dk, berlingske.dk, tænk.dk.

Det er ikke billigt at købe solcreme, og har du en rest fra sidste år, kan du med stor sandsynlig stadig bruge den. Ifølge Kræftens Bekæmpelse holder de fleste solcremer cirka to år fra købsdatoen. Kig på flaskens udløbsdato og hold dig til det. Er du i tvivl, er du altid velkommen til at spørge personalet på apoteket.

Det korte svar er ja. Når huden bliver skoldet af solens stråler, gør det ondt og er ubehageligt i øjeblikket. Derudover giver en solskoldning øget risiko for hudkræft senere i livet. Er man blevet udsat for mange solskoldninger i barndommen og den tidlige ungdom, er der desuden forhøjet risiko for at udvikle basalcellekræft senere.

Oplever du små blærer eller røde knopper på huden efter at have været i solen, er det med stor sandsynlig soleksem. Soleksem er ofte tilbagevendende, og lider du af det, er det ekstra vigtigt, at du beskytter de udsatte områder med en solcreme med høj SPF.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen