Gør øret sommerklar Se relaterede produkter

Gør øret sommerklar

For de fleste af os byder sommeren på aktiviteter, afslapning og oplevelser i det fri. Mange vælger at bade i havet, i friluftsbadet, i skovsøen eller i en swimmingpool på ferierejsen sydpå. Men opholdet under åben himmel kan udtørre huden og håret, og ørerne er særligt udsatte, når de påvirkes af tør luft, vand, støv og solens stråler.

Øret er et fintfølende organ, der selv sørger for at producere ørevoks og smøre øregangen. Voksen skal holde øret rent og holde støv, snavs og fremmedlegemer ude af øret. Øret er yderst påvirkeligt, og sommerens tørre luft og badning i fx pools kan medføre både kløe, irritation, smerte og nedsat hørelse som følge af propper med ørevoks.

”Singapore-øre”

Risikoen for ørebetændelse stiger, hvis du rejser i varme lande med høj luftfugtighed.

Du risikerer her at få et såkaldt ”Singapore-øre”[1]med en ubehagelig svampeinfektion i øregangen. Det tropiske klima og sved i øregangen fører til en øget produktion af ørevoks, der kan udsættes for bakterier, hvis du eksempelvis piller med beskidte fingre i øret for at få voksen ud.

– Der er god grund til at have fokus på ørerne i løbet af sommeren. De skal stå model til lidt af hvert, når vi udsætter dem for havvand, klorvand, tør luft, høj luftfugtighed, solskin og skiftende vejr. Ørerne har brug for kærlig pleje hele sommeren og bør have lige så stor opmærksomhed som resten af kroppen ved at påføre solcreme med en bestemt faktor, udtaler apotekspersonalet.

[1] Se artiklen ”Ørerensning – en folkesport” af journalist Kenneth Grothe Toustrup på www.netdoktor.dk (sidst opdateret 22/11 2018).

Pas på øret

Øret skal helst beskyttes, plejes og passes under skiftende klimatiske forhold og forskellige situationer. Hvis du eksempelvis svømmer meget, kan du med fordel bruge vandskyende vat, særlige ørepropper beregnet til badning eller en god gammeldags badehætte, der både beskytter ørerne under svømmeturen og i brusebadet.

Spray i øret

Huden i øregangen vil normalt være selvrensende, og ørevoksen vil stille og roligt opsamle snavs og fragte det ud af øret. Hvis man vasker sig i øregangsåbningen, svømmer eller bader ofte, kan øregangen blive tør og det kan medføre kløe og irritation. For at undgå dette kan øret smøres med en plejende oliespray beregnet til øret, der genopretter den naturlige fugtbalance. Denne købes på apoteket.

Propper af ørevoks giver anledning til store gener hos den enkelte person, som kan opleve høretab, ringen for øret, svimmelhed og et kløende ubehag. Vokspropper kan skyldes ørets form, høreapparater, små hovedtelefoner i ørerne eller overdreven brug af vatpinde. Løsningen er at bruge blødgørende olie eller et ørevoksopløsende produkt, som eventuelt er en forberedelse til en øreskylning hos lægen.

Tag på apoteket

Hent gode råd, vejledning og produkter til pleje af ørerne på apoteket. Her står faguddannet personale klar til at rådgive om forebyggelse og behandling af ørevoks:

– På apoteket tilbyder vi en bred vifte af midler til ørerne. Vi tilbyder blandt andet øredråber og ørespray, der kan blødgøre og løsne de hårde vokspropper. Herefter kan det blødgjorte ørevoks let skylles ud med en øresprøjte, som også fås på apoteket. Nogle produkter indeholder en plejende olie, der hjælper med at genetablere ørets rensefunktion, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd mod ørevoks

  • Brug aldrig vatpind eller lignende i øret. Det kan gøre skade og gavner aldrig.
  • Vælg håndklæde, vaskeklud, køkkenrulle eller lignende til at fjerne overflødig ørevoks
  • Køb godkendte midler på apoteket til forebyggelse og behandling af ørevoks
  • Lær at skylle ørerne selv efter lægens anvisninger
  • Undlad at pille i ørene
  • Søg læge, hvis du får smerter eller udflåd fra øret
  • Få renset ørerne jævnligt ved en speciallæge i øresygdomme, hvis du bruger høreapparat eller oplever gentagne problemer med in-ear-høretelefoner

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.dagenssundhed.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen