Se relaterede produkter

Spiseforstyrrelser kan ødelægge tænderne

Der er meget naturligt fokus på andre ting end tandsundhed, hvis diagnosen lyder på spiseforstyrrelse. Men lidelsen kan også have stor betydning for sundheden i munden på grund af enten hyppige opkastninger eller overforbrug af sodavand og læskedrikke.

En spiseforstyrrelse er en daglig kamp med usund optagethed af mad, vægt og spisning. Det kan skabe både psykiske og fysiske problemer, men sundhedstilstanden i munden lider også skade. Overdrevent sukkerforbrug øger risikoen for huller i tænderne (caries). Ved spiseforstyrrelser, der indbefatter hyppige opkast, er der en stor risiko for at få syreskader på tænderne. Syreskader efterlader tænderne porøse og skrøbelige, så de lettere går i stykker, knækker eller får huller.

Sådan opstår syreskader

Syreskader (erosioner) opstår, hvis tænderne udsættes for syre. Spyttet er basisk og hjælper til bearbejdning af maden, så den modvirker syrens negative egenskaber. Syren, der skader tænderne, kommer fra mad og drikke – eller fra mavesækken. Mavesyren er en stærk syre, og den kan ende i munden ved sure opstød eller opkast. Syrens skade på tænderne er afhængig af en række variabler. De vigtigste er madens eller drikkens surhedsgrad, samt hvor ofte, hvor længe og hvordan man udsætter tænderne for den lave pH-værdi. Alt med en pH under 7 kan potentielt give syreskader, men både mavesyre, sodavand og ren citronsaft ligger alle med en pH helt nede omkring 2,4. Til sammenligning så ligger eddikesyre og afkalkningsmidler typisk lige under 2 på pH-skalaen, så masser af sodavand eller mavesyre er hård kost for de kalkholdige tænder.

Det er derfor også afgørende, hvor meget spyt, der er i munden, når der tilføres syre. Det basiske spyt kan til en vis grad neutralisere syren. Visse typer af medicin kan nedsætte mængden af spyt i munden, og derfor kan disse præparater øge risikoen for syreskader. Tandlægen ved, hvilke typer medicin, der er i spil, og her er der også gode råd at få, hvis munden er for tør.

Pas på tænderne – de kommer ikke igen

Der er god grund til at tage risikoen for syreskader yderst alvorligt, for hvis først emaljen er ødelagt, kommer den ikke igen. I første omgang er det rent kosmetisk, når tænderne bliver mere usunde og skrøbelige at se på. Små stykker kan også knække af. Siden er det også tandens funktion, der lider skade, når de såkaldte isninger gør det til en smertefuld oplevelse at spise is eller blot drikke koldt vand.  Tænderne kan også blive så forkortede, at tyggeevnen bliver dårligere. Tænder med markante syreskader kan også i yderste konsekvens være årsag til, at der kommer muskel- og ledsmerter i kæbeleddet, fordi biddet bliver skævt.

Sådan slipper du for syreskader

Det første og bedste råd må være at begrænse indtaget af meget syreholdig mad og drikke. Hvis du har svært ved at holde fingrene fra sodavand, bør du begrænse indtaget til så kort tid som muligt. I stedet for at have en flaske, du går og drikker lidt af hele dagen, bør du koncentrere dit indtag til eksempelvis spisetiderne. Det er ikke mængderne, der er det mest afgørende; det er tiden, hvor dine tænder udsættes for syren, der gør en forskel.

Derudover kan det være en god idé at skylle munden i vand eller mælk, når du har fået noget syreholdigt – og i hvert fald før du skal børste tænder. Hvis du børster tænder lige efter indtag af sodavand, er emaljen blød, og børsten kan udrette mere skade end gavn.

Gode råd:

  • Anvend en blød tandbørste med fluor-tandpasta, der har et lavt indhold af slibemiddel. Spørg tandlægen til råds.
  • Husk at børste tungen, hvor både bakterier og syrerester kan sidde og skade tænder og mundhule.
  • Efter indtag af sodavand eller opkastning bør du skylde munden med vand eller mælk. Børster du tænder, risikerer du at skade emaljen, da den bliver sårbar overfor syren.
  • Undgå for store mængder af sure fødevarer som f.eks. energidrikke, juice, sodavand, syrligt slik og syrlige frugter, da de skader emaljen.
  • Du kan også med fordel bruge sugerør, når du drikker sodavand eller andre sure drikke.
  • Gå til tandlæge regelmæssigt, så du passer på dine tænder.
  • Besøg også gerne apoteket, hvis du vil have gode råd til god tandsundhed.

 

Her kan du se en række produkter til tænder og mund.

 

Kilde: magasinethelse.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen