Mundhuleproblemer rammer alle aldre
Alle aldersgrupper har mundhuleproblemer af forskellige årsager og de kan have stor glæde af probiotika til mundhulen. Det er altså ikke kun den ældre del af befolkningen, der døjer med forskellige mundhulelidelser. Uanset din alder og din tilstand kan du selv gøre noget for at forbedre din mundhule.
Det begynder allerede i barndommen
Det kan begynde allerede i barndommen med caries, blister, dårlig ånde og tandkødsbetændelse. Senere i livet kommer flere problemer til i takt med, at vores fysik og muligvis livsstil ændrer sig.
Mange af disse problemer kan forbedres via livsstilsændringer, og især kosten spiller en væsentlig rolle. Et højt sukkerindtag vil altid give mundhuleproblemer. Faktorer som rygning, alkoholindtag og bivirkninger af medicinske behandlinger er også afgørende faktorer. Dernæst har nogle systemiske sygdomme en indvirkning på mundhulens balance.
Det er vigtigt, at man har en høj mundhygiejne og går til præventive kontrolbesøg hos tandlægen, men det er ikke altid tilstrækkeligt og de mange faktorer, der påvirker mundhulen, kan gøre det vanskeligt for risikogrupper at bevare den sunde balance.
>> Se vores store udvalg af produkter til tænder og mund her
Nogle af de faktorer og tilstande, der har indflydelse er: Kemobehandling, astmaspray, antibiotika, tør mund, diabetes, dårlig ånde, blister, tandkødsbetændelse og caries.
Vores bakterier og deres betydning
Der skrives meget om bakteriernes betydning for os. Det er med god grund, for det er på sin vis en af de helt store øjenåbnere indenfor medicinen.
Indtil for ganske nylig er bakterierne blevet opfattet som en konstant kilde til sygdom hos os, og vores husdyr for den sags skyld. Vi har gjort alt for at undgå dem, ja lige frem forsøgt at eliminere alle bakterier i vores omgivelser. Nu viser det sig, at jo mere vi forsøger at eliminere bakterierne, jo mere syge bliver vi, og vi bliver mere følsomme for andre typer af mikrober.
Faktum er, at vi er dybt afhængige af de små encellede væsener. Vi ville ikke kunne overleve uden dem. Bakterierne lever i en symbiose med vores krop og sikrer, at vores immunsystem fungerer. Nogle gange går det galt og vores immunsystem overreagerer på dem, så får vi inflammation eller måske endda en såkaldt autoimmun sygdom, såsom leddegigt, sklerose og diabetes.
Vores immunsystem og dermed vores helbred er dybt afhængig af vores fremmede bakterier.
Der er op til ca. 1.500 forskellige bakteriestammer i tarmsystemet, fordelt over 8-9 meter tarm, mens der i mundhulen er op til 700 forskellige stammer fordelt over mindre end 20 cm. Biodiversiteten pr. areal er altså omkring 25 gange højere i mundhulen end i tarmen. Munden er indgangsporten for alle næringsstoffer til vores krop, men også for vores bakterier, så det er oplagt, at mundhulen er yderst vigtig.
Der er stor forskel på bakterier i mundhulen og de mælkesyrebakterier, der findes i mave-tarm-kanalen. Man kan dog finde nogle af de samme stammer begge steder, men bakteriemiljøet er stadig meget forskelligt. Nogle bakteriestammer overlever bedre i mundhulen og derfor har man udvundet mundhulebakterier til speciel brug for tænder, tandkød og slimhinder.
Probiotika til mundhulen
Der er stor forskel på probiotika til mundhulen og til mave-tarm-kanalen. Probiotika til mundhulen skal virke og kunne overleve i mundhulen og danne kolonier. For optimal effekt skal der være flest muligt levende bakterier i hver tablet. En sugetablet øger effekten, fordi den bliver langsomt opløst og virker længere tid.