Gør det nemt at fjerne ørevoks Se relaterede produkter

Gør det nemt at fjerne ørevoks

Du kender det sikkert. Solen skinner. Luften er lun. Du vil ud under åben himmel for at bade i en swimmingpool, i fjorden eller i det åbne hav. Efter nogle gange opdager du, at huden i dine ører er blevet udtørret, klør irriterende eller du bliver ramt af en infektion – og at ørevoksen begynder at genere dig.

Træner du meget og bader ofte, udsætter du øret for vand. Det ved både dykkere, konkurrencesvømmere og mange motionister alt om. Vandet kan nemt lægge sig mellem ørevoksen og trommehinden og medføre kløe, irritation, nedsat hørelse, svimmelhed og følelsen af en prop i øret.

Et ”svømmeøre” (på latin Otitis externa) er en infektion i den ydre øregang. Den bliver fremkaldt af vand, der forbliver i øret efter svømning eller badning og kan skabe et bakteriefremmende miljø. Pillen i øret, vatpinde eller lignende genstande gør blot infektionen værre, da man fjerner de naturlige fedstoffer og beskadiger den tynde hud inde i øret.

– Vand i øret er et udbredt problem her i sommermånederne, hvor mange gerne vil have en dukkert. Der skal ikke så meget til, for at vandet samler sig i øret og medfører gener. Med et rent, sundt og velplejet øre kan man i høj grad forebygge disse gener og bedre nyde sommerens glæder, fortæller apotekspersonale.

Hold øje med øret

Det er altid en god idé at holde øje med øret. Udover vand skal øret kunne modstå de øgede temperaturer, den tørre luft, solens stråler og måske endda høretelefoner eller høreapparater. Alt dette kan være hård kost for et fintfølende organ, der hjælper os med at opfange lyde og sikre os en god balanceevne.

Ørevoks har til formål at holde øregangen ren og beskytte huden i øregangen mod fugt og bakterier. Ørevoks bliver dannet af kirtler i den yderste del af øregangen og transporteres normalt ud af øret af sig selv – som kroppens egen rengøringshjælp, der tager snavs og mikroskopiske fremmedlegemer med ud af øret.

Hvorfor får vi vokspropper?

Vokspropper kan især opstå, hvis vi man har en smal øregang, har kraftig hårvækst i øret, bruger et tætsluttende høreapparat eller ofte lytter til musik med høretelefoner inde i øret. Dette kan forhindre ørevoksens naturlige vandring ud gennem øret, og voksen sætter sig som generende propper.

Oplever du at få en fastsiddende voksprop, kan du med fordel anvende et ørevoks-opløsende produkt fra apoteket. Et produkt med dråber eller spray blødgør og løsner det fastsiddende ørevoks, så det nemt kan skylles ud. Dette gøres med den medfølgende øresprøjte eller som forberedelse inden en øreskylning hos læge eller ørelæge.

Du kan selv gøre en del for at forebygge vokspropper og andre gener i ørerne. Med en oliespray kan du give øret en plejende olie, som fremmer ørets naturlige rengøringsmekanisme og beskytter øret mod udtørring. Olien kan genoprette fugt-balancen i øret, og virker forebyggende mod ørevokspropper.

Tag på apoteket

På apoteket kan du altid få de rette produkter til at forebygge problemer med ørevoks og fjerne opståede vokspropper – og den faglige rådgivning følger altid med et besøg på apoteket.

– Heldigvis kan du undgå de fleste gener af ørevoks. Vi tilbyder gennemprøvede midler til at pleje øret forebyggende og andre midler, hvis der eksempelvis er opstået en voksprop. Udover vores plejemidler kan man med fordel bruge vandskyende vat, særlige ørepropper eller badehætte, hvis man svømmer eller bader meget. Vi giver altid gode råd med på vejen, uanset om det gælder ørevoks eller andre sundhedsfaglige problemer, udtaler apotekspersonale.

 

Gode råd mod ørevoks

  • Glem alt om vatpinde eller lignende i øret. Det kan gøre skade og gavner aldrig.
  • Fjern overflødigt ørevoks med et håndklæde, en vaskeklud eller toiletpapir.
  • Brug særlige ørepropper eller en badehætte, hvis du svømmer meget.
  • Forebyg ørevokspropper og kløe som følge af tør hud med plejende olie.
  • Køb godkendte midler på apoteket til forebyggelse og behandling af ørevoks.
  • Få renset øret jævnligt ved en speciallæge, hvis du bruger høreapparat.
  • Brug et ørevoksopløsende produkt dagen før en øreskylning hos lægen.

 

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhed.dk og www.dagenssundhed.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen