Forkølelseshals? Se relaterede produkter

 

 

Forkølelseshals?

En forkølelse kan starte med en tør, øm plet i halsen, som forsvinder igen efter en dag eller to. Er halssmerterne tiltagende og længerevarende, har det andre årsager.

Når du er forkølet, kan du få lidt ondt i halsen et par dage. Varer smerterne flere dage, og får du tiltagende ondt, kan det være halskatar, halsbetændelse eller måske kyssesyge, du er ramt af. Halskatar skyldes som regel almindelige forkølelsesvira, som angriber slimhinden i halsen. Det kan dog også skyldes bakterier. Ved halskatar bliver din hals rød, øm og tør. Der er sjældent feber, og det vil lindre at drikke noget varmt.

Hvis din hals er meget øm, rød, og der ses hvidlige pletter på mandlerne, er der sandsynligvis tale om halsbetændelse. Det giver ofte feber, og lymfekirtlerne nær ørerne kan hæve og blive ømme. Selv når du synker en varm drik, kan det gøre ondt. Halsbetændelse forårsages af bakterier eller virus. Hvis det er streptokokbakterier, der er årsagen, gives penicillin. Hvis det er virus, du er angrebet af, vil penicillin ikke hjælpe.

Halsbetændelse ses også ved kyssesyge. Her er tale om en virus, der giver halssmerter, betændte mandler og hævede lymfekirtler. Kyssesyge giver også hovedpine, feber, mathed og ondt i muskler og led. Ved feber og tiltagende halssmerter, skal du søge læge og få tjekket halsen. Du kan selv forsøge at lindre halssmerterne med hyppige slurke af varme drikke og med lindrende sugetabletter, fx. Strepsils, som fås i håndkøb på dit apotek.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen