
Forebyg forkølelse og influenza i efterårsmånederne
Med efteråret kommer også højsæsonen for forkølelse og influenza. Når temperaturen falder, og vi bruger mere tid indenfor, stiger risikoen for smitte. Med gode tiltag kan du styrke dit immunforsvar, så du er klar til at stå imod efterårets forkølelse- og influenzabølge.
Forebyg sygdom med god hygiejne
Hvis du gerne vil undgå forkølelse og influenza, er god håndhygiejne nøglen til at forebygge smitte. Hver gang du vasker hænder eller bruger håndsprit, fjerner du bakterier og vira, som potentielt kunne have smittet dig, hvis de var kommet ind i kroppen via øjne, næse eller mund. Derfor er det vigtigt at vaske hænderne flere gange om dagen. Det samme gælder børnenes hænder. Undgå at røre ved dit ansigt eller din mad, inden du har vasket hænder.
Vi rører ved mange overflader i løbet af en dag. Et kontaktpunkt er et samlingssted for smitte, som berøres af mange. Ved at rengøre dørhåndtag, kontakter, fjernbetjening, mobiltelefoner, nøgler og andre kontaktpunkter ofte, mindsker du risikoen for smitte.
En sund livsstil bidrager til et stærkere immunforsvar
Efteråret og vinterens kulde svækker immunforsvaret. Samtidigt giver det kolde vejr gode betingelser for, at bakterier og vira kan overleve længe og sprede sig mere effektivt. Du kan styrke dit immunforsvar med en næringsrig kost, et tilskud af D-vitamin, daglig motion og en god nattesøvn.
En sund kost har god effekt på immunforsvaret
En sund og varieret kost rig på grøntsager, fuldkorn og magert protein styrker kroppen. Fødevarer, der er rige på vitaminer, mineraler og antioxidanter, som C-vitamin, D-vitamin og zink har en positiv effekt på dit immunforsvar. Hvis du har svært ved at få de nødvendige næringsstoffer igennem kosten, kan kosttilskud være et godt supplement.
Regelmæssig motion styrker kroppens funktioner
Motion øger blodcirkulationen, hvilket ikke kun er sundt for kroppens organer, men som også har en positiv indvirkning på de hvide blodlegemer, der finder og bekæmper sygdomsfremkaldende bakterier. Du behøver ikke være maratonløber – en daglig gåtur eller cykeltur styrker også kroppens forsvar.
Gode søvnrutiner gør kroppen modstandsdygtig
En god nats søvn er som at genstarte kroppen. Når du sover, får din krop tid til at reparere og styrke sig selv. Med 7-9 timers søvn har de fleste fået opfyldt deres søvnbehov. Hvis du har svært ved at falde i søvn om aftenen, kan regelmæssige sove- og opvågningstidspunkter hjælpe kroppens indre ur. Naturlige sovemidler som baldrian kan også hjælpe den gode søvn godt på det.
Andre forebyggende tiltag til at undgå smitte
Udover god håndhygiejne og en sund livsstil er der også andre tiltag, du kan gøre for at beskytte dig selv mod efterårets sygdomme.
En af de mest effektive måder at beskytte dig selv er ved at blive vaccineret. Det er særligt vigtigt, hvis du er i risikogruppen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du bliver vaccineret mod influenza og covid-19, hvis du er over 65 år, gravid i 2. eller 3. trimester, har en BMI over 40, førtidspensionist eller har en kronisk sygdom, der giver dig nedsat immunforsvar og øger risikoen for alvorlige sygdomsforløb. Hvis du er i risikogruppen, har du ret til en gratis vaccine, se mere på vacciner.dk. Hvis du ikke er i risikogruppen, skal du selv betale for vaccinen.
Med vaccinen sænkes risikoen for at blive smittet – og hvis det alligevel skulle ske, er risikoen for at blive hårdt ramt af sygdommen mindre, da kroppen allerede har dannet antistofferne til at bekæmpe sygdommen.
>>> Læs mere om influenzavaccinationen på apoteket her
Den vigtigste måde at bryde smittekæden på, er ved at blive hjemme, hvis du føler dig syg eller sløj. Undgå kontakt med andre, mens du har symptomer, så du ikke udsætter dem for smitte.
Kilder: Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut