Førstehjælp til dine tørre hænder Se relaterede produkter

Førstehjælp til dine tørre hænder

Tørre, røde og irriterede hænder er det seneste år blevet et problem, de fleste kender til. De mange daglige håndvask og store mængder håndsprit tager hårdt på huden på hænderne. For nogle ender det med kløe, svie og sprækket hud. Vi har samlet en række råd til, hvordan du kan hjælpe de tørre hænder.

Apotekerens 6 gode råd til tørre hænder:

1. Reparer huden med en fed håndcreme

Våben nummer ét mod tør og irriteret hud er en god, fed håndcreme. Jo højere fedtprocent, jo bedre. Cremen reparerer huden og hjælper den til at genopbygge sin barriere, så den bliver mere modstandsdygtig. Bruger du den helt fede creme på omkring 70 procent, er det en god idé at smøre hænderne ind i den, inden du skal sove, da den tager længere tid om at trænge ind i huden.  Om dagen kan du forebygge tørre hænder ved at bruge en creme med lidt lavere fedtprocent, som huden hurtigere optager. Brug håndcremen så ofte, du føler behov for det. Gør det til en fast vane, ligesom tandbørstning. Find et udvalg af håndcremer her.

2. Brug håndsprit med glycerin

Håndsprit er mindre hårdt ved hænderne end sæbe og varmt vand. Men når du bruger spritten mange gange i løbet af dagen, er det stadig generende for huden. Brug derfor en håndsprit med glycerin, der er med til at pleje hænderne og udtørrer mindre. Find et udvalg af håndsprit her.

3. Vask hænderne i lunkent vand

Varmt vand er hårdt ved huden. Derfor er det en god idé at skrue ned for temperaturen på vandet for at undgå at udtørre hænderne. Du skal ikke være bekymret for, om virus og bakterier forsvinder. Det klarer sæben for dig.

4. Vælg en skånsom håndsæbe

Sørg for kun at bruge en sæbe, der er egnet til håndvask og vælg gerne en mild sæbe med en pH-værdi på 5,5-7. Du kan med fordel vælge en uparfumeret sæbe, der mindsker risikoen for at udvikle allergi. Sørg for at gøre hænderne våde, inden sæben kommer på, og skyl dem grundigt for sæberester. Dup hænderne tørre efterfølgende i stedet for at gnide, da det giver en slags sandpapirseffekt på huden.

5. Undgå de lange, varme bade

Der er ikke noget bedre end at skrue temperaturen i bruseren helt op og bare stå og nyde det varme vand på kroppen. Men både det varme vand og sæben er med til at udtørre huden - også på hænderne. Jo højere temperatur og jo længere tid, du bliver under bruseren eller i karbadet, jo mere udtørrer og irriterer du din hud. Især når hænderne i forvejen af medtaget af sprit og hyppig håndvask.

6. Brug handsker, når du gør rent

Til rengøring følger ofte meget varmt vand og rengøringsmidler, der er skrappe ved huden og derved medvirker til at give dig tørre hænder. Derfor er det godt at beskytte hænderne med et par rengøringshandsker. Hvis du har handskerne på i længere tid, anbefales det at bruge et par tynde bomuldshandsker under gummihandskerne for at undgå et fugtigt miljø under handsken.

Kilder: samvirke og apoteket.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen