Apotekerens kur mod ondt i halsen
Stort set hele befolkningen rammes en eller flere gange om året af en forkølelse med ondt i halsen som et af hovedsymptomerne*. Læs herunder vores gode råd til at slippe af med ondt i halsen, lindre smerterne og komme godt videre.
Den hyppigste årsag til ondt i halsen er en simpel virusinfektion. Smerter i halsen er ofte første tegn på en forkølelse, hvor flere symptomer kan optræde samtidig og som regel også i en bestemt rækkefølge.
Forkølelsen kommer i faser
Forkølelse begynder tit med ondt i halsen, synkebesvær og en følelse af sygdom i kroppen. Derefter kommer nyseanfald samt løbende og tilstoppet næse. Næseslimhinden bliver hævet, så man kan have svært ved at trække vejret gennem næsen. Ligeledes kan man have trykken for ørerne, hovedpine og hoste parallelt med dette.
Forkølelsen kan vare én til to uger, og undervejs vil de fleste opleve lette gener ved de forskellige symptomer. Forkølelsen kan ikke helbredes, men man kan gøre meget for at forebygge og undgå smitten, tage forkølelsen i opløbet og lindre symptomerne i udbrud:
– Der er en gevinst ved at reagere hurtigt, når man opdager de første symptomer på forkølelsen. Man kan lette de første symptomer med en halsspray, der lægger en beskyttende barriere på slimhinden i halsen. Dette forhindrer bakterier og virus i at fæstne sig på slimhinden og udvikle yderligere halssmerter, udtaler apotekspersonalet.
De første tegn på forkølelsen, halssmerter, kriller i halsen, snue, nysen og hovedpine, kan således bremses med halsspray, sugetabletter eller milde smertestillere fra apoteket. Når forkølesen derefter går i udbrud, viser der sig andre symptomer som tilstoppet næse og hoste, hvilket kalder på flere lindrende produkter som næsespray eller hostemidler.
Forebyg forkølelsen
Det er de færreste, der helt undgår at blive forkølet om vinteren. Voksne danskere har typisk 2-4 forkølelser om året, mens det hos børn er endnu hyppigere**. Men der er gode muligheder for at forebygge sygdomsforløbet og undgå de mange irriterende forkølelsessymptomer.
Overføring af smitte sker oftest gennem hånd-til-hånd kontakt fra i forvejen smittede personer. Bakterierne overføres derfra til slimhinder i mund, næse eller øjne (og ikke ved dråbesmitte gennem nys eller host). God håndhygiejne med hyppig håndvask og undgåelse af at berøre ansigtet er afgørende, hvis man vil undgå at blive smittet.
Et stærkt immunforsvar er nøglen til at undgå forkølelsen. En generelt sund livsstil med moderat motion, regelmæssig søvn, mindre stress og en varieret kost med de nødvendige vitaminer og mineraler er altid en god investering, når det handler om at forebygge forkølelse og andre sygdomme***.
>> Køb desinfektionsmidler her
Apotekerens gode råd mod forkølelse
- Sørg for at lindre symptomerne, fx. ondt i halsen, med forskellige præparater fra apoteket
- Vask dine hænder hyppigt, da virus kan overleve på hånden i flere timer
- Undgå stress og lev et sundt liv med motion
- Lad være med at røre dit ansigt, øjne og mund. Giv ikke hånd under forkølelse
- Brug engangslommetørklæder og smid dem straks ud efter brug
- Sov med hovedet højt
Kilder: www.sygevoksne.dk, www.sundhedslex.dk og www.netdoktor.dk
*Se artiklen ”Forkølelse” på sundhed.dk (fagligt opdateret 12.06. 2016).
**Se artiklen ”Forkølelse” på sundhed.dk (fagligt opdateret 25.04. 2016).
***Se artiklen ”9 gode råd til forebyggelse af forkølelse og influenza” på netdoktor.dk (sidst opdateret 08.05.2019).