Få tjek på inhalationen Se relaterede produkter

Få tjek på inhalationen

Hvis du har astma og bruger medicin, der skal inhaleres, så er det meget vigtigt, at du har den rette inhalationsteknik. Ellers får du ikke god lindring og effekt. Få derfor tjekket din teknik med jævne mellemrum.

Der bliver stadig flere brugere af inhalationsmedicin i Danmark. I dag skønnes det, at godt 300.000 danskere lider af astma. Denne lidelse behandles med inhalationsmedicin. Korrekt inhalation er en forudsætning for, at lægemidlet når ned i lungerne og får den optimale virkning, og dermed holder din sygdom under kontrol.

Næsten halvdelen af den medicin til inhalation, der sælges i dag, bruges imidlertid forkert af både børn og voksne. Det betyder, at du ikke får fuld effekt af medicinen, fordi den ikke når ned i lungerne, hvor den skal virke. En dårlig behandlet astma kan for eksempel betyde, at du ikke kan gennemføre din hverdag, som du har lyst til. Du oplever måske hoste og åndenød.

En dårlig inhalationsteknik bevirker samtidig, at du er tilbøjelig til at bruge mere medicin og ofte må kontakte lægen, da du ikke har det godt med din sygdom. På langt sigt kan du få varige skader på lungerne, da sygdommen forværres ved utilstrækkelig behandling. Korrekt brug af inhalationsmedicinen giver derfor færre sygedage, bedre kontrol med sygdommen og større tilfredshed med din medicin og dagligdag.

Vi kan tjekke din teknik

På dit apotek kan vi tjekke din inhalationsteknik og vise dig, hvordan du bruger din inhalator korrekt. Ydelsen består af en instruktion i inhalationsteknikken for din inhalator og en vurdering af din teknik. Du får herefter anvisning i rigtig brug. Du kan også få vejledning i, hvordan din inhalator rengøres, og hvordan du kan se, når den er tom. Rådgivningen tager kun omkring 10 minutter og er gratis. Hvis du ønsker det, kan du også få udleveret en tjekliste, som apoteksmedarbejderen udfylder. På den måde kan du se, hvilke punkter du skal være særligt opmærksom på, når du tager din inhalationsmedicin.

Faste brugere har også problemer

Det er ikke kun førstegangsbrugere af inhalationsmedicin, der har svært ved teknikken. Undersøgelser viser, at også faste brugere af astmamedicin har problemer. Det er derfor en god ide, at du får tjekket din inhalationsteknik mindst en gang om året. Er du i tvivl om, du gør det hele korrekt, usikker på om du får den korrekte dosis, eller føler du ikke, at din medicin virker godt hver gang, så er det meget relevant for dig at få tjekket din inhalationsteknik.

Kontakt apoteket og lad os hjælpe dig.

Apoteket kan komme til dig

Hvis ikke du har mulighed for at komme på apoteket, så har mange apoteker mulighed for at komme til dig. En medarbejder fra apoteket kommer ud til din adresse og rådgiver dig om din inhalationsteknik. Ydelsen er aktuel for dig, der ikke selv kan komme på apoteket og hente din medicin. Hvis du bor på plejehjem og får din medicin via plejepersonalet, kan vi også komme ud til dig. Det er gratis at få os ud og tjekke din inhalationsteknik, men det er ikke gratis at få medicin bragt med ud. Hør hvad dit lokale apotek tilbyder.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen