Få dine D-vitaminer på apoteket
D-vitamin er vigtigt for vores immunforsvar, kredsløb og knogler, men det kan være svært at opnå den nødvendige dosis særligt om vinteren. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen alle danskere et dagligt tilskud af D-vitamin i vintermånederne.
D-vitamin er en svær størrelse. Om sommeren får vi nemt og hurtigt fyldt vores depoter op, når solen rammer vores hud. Faktisk er en tur udenfor på et par minutter med blottet ansigt og opsmøgede ærmer rigeligt for at dække det daglige behov.
Men når vinteren sætter ind, og solen er en sjælden gæst, er det stort set umuligt for os danskere at få de rette mængder. Selvom vi også kan få D-vitamin via kosten, er det vanskeligt at spise nok, og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen et dagligt tilskud til alle danskere.
Hvilken effekt har D-vitamin?
D-vitamin er vigtigt for os, fordi det styrker vores immunforsvar, kredsløb, knogler, muskler og nerver. Derudover hjælper det kroppen til at kunne optage kalk fra tarmen og er nødvendigt, for at vores knogler og tænder løbende opbygges og styrkes med kalk.
Mangel på D-vitamin øger risikoen for knogleskørhed, når vi bliver ældre, og derfor er det vigtigt at følge myndighedernes anbefalinger for den daglige dosis, hvis du gerne vil holde dig rask og rørig i alderdommen. Derudover kan personer med mangel på D-vitamin opleve muskelsmerter og svage muskler generelt.
Hvor meget D-vitamin skal jeg tage?
Sundhedsstyrelsens anbefaler, at børn over fire år og voksne får et dagligt tilskud af 5-10 mikrogram D-vitamin dagligt i vintermånederne. Dog skal mindre børn, gravide og ammende, personer med mørk hud, og personer der undgår sollyset eller går tildækket have en højere daglig dosis, nemlig 10 mikrogram dagligt hele året.
Det anbefales desuden, at personer over 70 år, beboere på plejecentre og personer med øget risiko for knogleskørhed indtager op til 20 mikrogram D-vitamin samt 800-1000 mg calcium hele året. Grunden til, at ældre anbefales en højere dosis, er, at huden ikke længere er så god til at danne D-vitamin, og at nyrerne ikke aktiverer vitaminet lige så effektivt.
Er du i tvivl om mængden, så spørg gerne om D-vitaminer på apoteket.
Madvarer med D-vitamin
D-vitamin er i flere forskellige fødevarer, primært i fed fisk som laks, sild og makrel. Derudover findes det også, dog i mindre doser, i æg, mejerivarer som smør og mælk samt forskellige typer af kød.
Det er svært at spise sig til de nødvendige mængder af D-vitamin, medmindre du spiser større doser fed fisk hver dag. Men lidt har også ret, og det er en rigtig god idé at tænke over kostens indhold af D-vitamin, samtidig med at du supplerer op med et tilskud.
>> Læs mere om D-vitaminer i maden her
Symptomer på mangel af D-vitamin
Det kan være svært at opdage, hvis din krop mangler D-vitamin, fordi symptomerne er lidt vage og kan forveksles med så meget andet. Mangel på D-vitamin gennem længere tid viser sig i første omgang ved en træthed og ømhed i musklerne samt smerter i knoglerne. Det kan for eksempel pludselig være svært at rejse sig fra en stol eller gå på trapper.
Du kan derudover opleve depressive tanker og en følelse af magtesløshed, når du mangler D-vitamin. Det kan let tolkes som psykiske problemer, men særligt er, at symptomerne forsvinder, når de behandles med D-vitamin.
Har du mistanke om, at din krop mangler D-vitamin, så kontakt din egen læge eller spørg på apoteket.
Kan man få for meget D-vitamin?
Du skal ikke indtage mere end den anbefalede dosis D-vitamin dagligt, altså mellem 5-20 mikrogram afhængig af din alder og adfærd i og omkring solen.
Bivirkninger ved overdosering ses i praksis kun ved en for høj dosis af kosttilskud (typisk over 100 mikrogram pr. dag). Her kan du opleve symptomer som mavesmerter, opkast, hovedpine, dehydrering og forstyrrelser af hjerterytmen.
Kilder: sst.dk, sundhed.dk, netdoktor.dk, hjerteforeningen.dk, kræftensbekæmpelse.dk