Se relaterede produkter

Ernæringsdrikke – ved behov for ekstra energi og protein

Mange mennesker oplever at miste lysten til at spise, da appetitten kan svigte i perioder med sygdom, livskriser eller som alderen skrider frem. Den manglende spiselyst ses ofte hos syge mennesker, der kæmper med at holde vægten oppe og få en varieret kost i løbet af dagen.

Nedsat appetit, kvalme og vægttab er for mange en del af det at være syg og indlagt på et sygehus. Som patient døjer man ofte med forskellige bivirkninger fra behandlingen og kan eksempelvis opleve smerter i mund og svælg, åndenød eller træthed. Det tærer så meget på kræfterne, at det er svært at få spist tilstrækkeligt.

Undersøgelser har vist, at op mod 40% af sygehuspatienter er i risiko for at blive underernærede[1]. Især ældre patienter har en øget risiko for underernæring på grund af deres alder. Omkring 5% af ældre, der bor i deres eget hjem og omkring halvdelen af ældre, der bor i ældreboliger eller på plejehjem, menes at være underernærede.

 

[1] Se webartiklen ”Underernæring – et overset sundhedsproblem” på www.kost.dk (Kost & Ernæringsforbundet).

Tab af muskelmasse

Manglende appetit har konsekvenser i form af tab af muskelmasse, svækkelse af immunforsvaret og nedsat humør. Kroppen går i en såkaldt katabol tilstand[1], hvor de nedbrydende processer har overtaget de opbyggende processer, så muskelvævet (og altså ikke fedtvævet) nedbrydes først for at udnytte proteinerne i vævet.

– Maden tilfører kroppen energi, protein og andre næringsstoffer som fx vitaminer og mineraler. Hvis man mangler appetit under et sygdomsforløb, kan man supplere kosten med medicinske ernæringsdrikke, der giver koncentreret ernæring på en afbalanceret måde. I den situation kan det være en fordel at man får ernæringen ved at drikke frem for at spise, udtaler apotekspersonalet.

 

[1] Se webartiklen ”Hvorfor er ernæring vigtig ved sygdom?” på www.netdoktor.dk – skrevet af speciallæge i almen medicin, Morten Svenning Nielsen. (Sidst opdateret den 31.03.2009)

Ernæring under sygdom

En god ernæringstilstand er særligt vigtig, når man er syg. Ved en kræftsygdom kan det være afgørende, at man ikke taber sig. Mange patienter tror fejlagtigt, at et sygdomsforløb er en god anledning til at smide et par overflødige kilo, men man har brug for muskelvæv til at stå imod eksempelvis kemoterapi eller strålebehandling.

Hos mange ses vægttabet allerede ved diagnosetidspunktet. Et behandlingsforløb kan have en negativ indflydelse på vægten. Så jo længere tid, vægten kan holdes i forløbet, jo bedre. Derfor er det vigtigt at få et tilstrækkeligt indtag af energi fra begyndelsen – og i denne sammenhæng er det bedre at tage på frem for at tabe sig.

Protein er kroppens byggesten, og protein er livsnødvendigt for at opbygge og vedligeholde musklerne. Ved sygdom har man mere brug for protein, end når man er rask. Energi i form af kalorier/kilojoule er kroppens brændstof og giver os kræfter til at holde os i gang – endda til noget så basalt som at trække vejret. Kroppen har ganske enkelt brug for næring for at kunne fungere optimalt.

Under et sygdomsforløb kan det give god mening at supplere eller erstatte maden med medicinske ernæringsdrikke. De ernæringsdrikke har indhold svarende til et mellemmåltid, mens andre er fuldgyldige produkter, der erstatter et hovedmåltid, og som derfor indeholder alle de nødvendige næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for.

Råd på apoteket

På apoteket står faguddannet personale klar til at rådgive om ernæringsdrikke og den rette ernæring ved sygdom og generel mangel på appetit:

– Vi mærker en stigende interesse for ernæring som en del af helbredelsen under et sygdomsforløb eller generelt som medvirkende til en god livskvalitet. Vi er klar til at give gode råd, yde individuel vejledning og hjælp til at vælge mellem vores store udvalg af medicinske ernæringsdrikke. Vi tilbyder naturligvis både de fuldgyldige ernæringsdrikke og de mere saftlignende ernæringsdrikke, udtaler apotekspersonalet.

 

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd omkring ernæringsdrikke

  • Servér ernæringsdrikken kold
  • Kan opblandes med isterninger, vand eller danskvand
  • Ernæringsdrikken kan også lunes forsigtigt, men må ikke koge
  • Del eventuelt drikken op i mindre portioner
  • Hæld drikken op i et glas og pynt med bær, frugt eller flødeskum
  • Skift gerne mellem forskellige smagsvarianter
  • Brug drikken som en ingrediens i madlavningen, men den må ikke koge (her vælger de fleste en ernæringsdrik med neutral smag).
  • Kan opbevares uden for køleskab, og kan så køles efter behov
  • Søg ernæringsråd på apoteket, hos lægen eller ved en klinisk diætist

 

Kilder: www.sundhed.dk, www.netdoktor.dk, www.fmfnet.dk og www.ernæringnytter.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen