Er dine ører klar til at gå på sommerferie Se relaterede produkter

Er dine ører klar til at gå på sommerferie?

Sommerferien giver tid til at nyde solen og bade i havet, i skovsøen eller måske sommerhusets swimmingpool. Du ved nok godt, at håret tager skade af saltvand og klor, og at du skal beskytte din hud mod solens skarpe stråler. Men vidste du også, at kombinationen af tør luft, vand, støv og sol påvirker dine ører?

Øret er et fintfølende organ med sit helt eget indbyggede rengøringsmiddel – nemlig ørevoksen. Ørevoks forbinder du nok mest med det gule snask, som de fleste fjerner fra øret – ofte med en vatpind – som en fast rutine efter brusebadet. Men i virkeligheden er ørevoksen til for at holde øret fri for støv, snavs og andre fremmedlegemer.

Drop vatpinden

Smuds og støv, når du bevæger dig rundt i den friske sommerluft eller i sandet på stranden, kan forvirre øret, så det tror, der er ekstra behov for rengøring, og det derfor sætter gang i endnu mere produktion af ørevoks og giver større risiko for propper.

Der er mange, der er opvokset med jævnligt at bruge vatpinde til at rense øret for voks. Men faktisk gør det ofte mere skade end gavn, da det kan skubbe ørevoksen længere ind i øregangen. Overdreven brug af vatpinde kan ødelægge ørets naturlige rengøringsproces og skabe vokspropper, som lukker af for øregangen. Propperne kan give smerter, kløe, oplevelse af høretab og for nogle svimmelhed eller ringen for øret.

Derfor er det en god idé at skifte vatpinden ud med dit håndklæde, en vaskeklud eller et stykke køkkenrulle, så du kun renser øret udvendigt og ikke helt inde i øregangen, hvor du risikerer at lave skade.

Når skaden først er sket, og øret har ophobet ørevoks, kan du bruge en blødgørende olie beregnet til øret eller et ørevoksopløsende produkt – enten alene eller som forberedelse til en øreskylning hos lægen. Oplever du pludselig høresvækkelse og er i tvivl, om det kan skyldes vokspropper, bør du opsøge din læge, som kan undersøge øregangen med et otoskop.

Plej øret med oliespray

Det er ikke kun ørevokspropper, der kan være et problem om sommeren. Hvis du bader eller svømmer meget, kan dine øregange blive tørre, og det kan føre til kløe og irritation. 

Her kan en plejende oliespray, som er beregnet til øret, genoprette den naturlige fugtbalance.

Du kan også beskytte øret, når du svømmer eller bader, med vandskyende vat, særlige ørepropper til badning eller bare en god gammeldags badehætte.

På apoteket kan du finde en lang række produkter til at rense og beskytte dine ører. Find dem her.

 

Gode råd mod ørevoks

  • Drop vatpinden. Den kan gøre skade og gavner aldrig. Brug i stedet dit håndklæde, en vaskeklud eller et stykke køkkenrulle til at fjerne overflødig ørevoks.
  • Køb godkendte midler på apoteket til forebyggelse og behandling af ørevoks.
  • Lær at skylle ørerne selv efter lægens anvisninger.
  • Undlad at pille i ørene.
  • Søg læge, hvis du får smerter eller udflåd fra øret.
  • Hvis du bruger høreapparat eller oplever gentagne problemer med plugin-høretelefoner, kan det være en god idé jævnligt at få renset ørerne hos en speciallæge i øresygdomme.

 

Kilder: sundhed.dk, netdoktor.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen