Er din førstehjælpskasse til hjemmet klar til uheld? Se relaterede produkter

Er din førstehjælpskasse til hjemmet klar til uheld?

Foråret står for døren og med det også mange udendørsaktiviteter. Har du styr på din førstehjælpskasse, hvis uheldet skulle være ude, og du skal behandle et sår, insektbid, en forstuvning eller et maveonde på ferien? Her får du vores bedste råd til, hvad der som minimum skal være i førstehjælpskassen både i hjemmet og på farten.

Når temperaturerne stiger, bevæger vi os automatisk mere udenfor for at få mest muligt ud af de lunere dage. Det er skønt, men det betyder også, at vi er mere eksponerede for småuheld, når aktiviteten stiger. Derfor er det en god idé at have en førstehjælpskasse i hjemmet, så du altid er parat til at behandle de småskrammer, der helt naturligt følger med årstiden.

Når børn og voksne bevæger sig udendørs i korte bukser og bluser, er vi også mere tilbøjelige til at få hudafskrabninger, smårifter og insektbid. Selvom det sjældent er farligt, kan det give unødige smerter og senere ar, hvis skaderne ikke bliver behandlet. Men har du de rette remedier inden for rækkevidde i din førstehjælpskasse, kan du hurtigt yde den nødvendige hjælp, inden frustrationen når at tage over.

Hvad skal der være i min førstehjælpskasse?

Der er forskel på, om der er behov for en stor eller lille førstehjælpskasse, afhængig af hvor du befinder dig, og om du er tæt på lægen eller et apotek. Skal du på en shelter- eller overlevelsestur, er det for eksempel en god idé at have ekstra remedier med, så du kan yde den nødvendige førstehjælp ved alvorligere uheld, inden I kan få tilkaldt eventuel lægehjælp.

Uanset om din førstehjælpskasse kun er til brug i hjemmet, er det dog smart at sikre, at den er fyldt op med godkendt førstehjælpsudstyr, så du kan yde hurtig og professionel hjælp, hvis uheldet er ude.

I din førstehjælpskasse anbefaler vi, at du har:

Det er nok remedier til, at du kan yde førstehjælp til ulykker, der ikke kræver lægehjælp. Er du i tvivl om, hvad din førstehjælpskasse skal indeholde til specifikke aktiviteter og ferieformer, er du altid velkommen til at søge råd og vejledning hos personalet på apoteket. De står klar til at hjælpe dig.

Når uheldet er ude

Førstehjælpskassen kan bruges til de småskrammer, som ikke kræver lægehjælp, men blot kan lindres med en creme, et plaster eller smertestillende medicin. Men førstehjælp kan også være langt mere alvorlig, hvis du er vidne til f.eks. en trafik- eller slem faldulykke. I det tilfælde dækker førstehjælp over den hjælp, du kan give en skadet eller syg person, inden det sundhedsfaglige uddannede personale ankommer. 

Når vi taler om alvorligere ulykker, er det essentielt, at du følger førstehjælpens fire hovedpunkter. Det er en simpel fremgangsmåde, hvor du både sikrer at hjælpe den tilskadekomne på forsvarlig vis, samtidig med at du passer på dig selv og får ringet efter den nødvendige hjælp.

Førstehjælps fire hovedpunkter

  1. Skab sikkerhed - Dan dig et overblik og udsæt ikke dig selv for fare. Sluk for strømmen ved el-ulykker, sæt havariblink på bilen og brug advarselstrekant ved trafikuheld.
  2. Vurder personen – Er den tilskadekomne ved bevidsthed? Tal højt til og rusk i personen, tjek om han eller hun trækker vejret. Læg personen på ryggen, bøj hovedet tilbage og løft underkæben. Trækker den tilskadekomne ikke vejret, ring 112 og giv Hjerte-Lunge-Redning. Ved vejrtrækning, tjek for tegn på blodkredsløbsproblemer. Tilkald den nødvendige hjælp og giv førstehjælp.
  3. Tilkald hjælp - Hvis ikke andre har ringet 112, skal du gøre det. Fortæl, hvor ulykken er sket, hvad der er sket, hvor mange der er kommet til skade, og hvor du ringer fra.
  4. Giv førstehjælp - Førstehjælp er al hjælp, der gives til den tilskadekomne. Det er vigtigt at samarbejde med den tilskadekomne, forklare hvad du gør, tale beroligende og lytte.

 

Kilder: roedekors.dk, sundhed.dk.

Det er en god idé altid at have en fyldt førstehjælpskasse i hjemmet eller med på rejsen. På den måde sikrer du, at du er forberedt, hvis uheldet skulle være ude. Sørg for, at førstehjælpskassen indeholder store og små plastre til småskrammer og snitsår, forbindinger, sårrenseprodukter og desinfektion til sår og øjne, vabelplaster, pincet, saks, lindrende creme til insektbid og forbrændinger, smertestillende medicin og et termometer.

Får du eller børnene en skramme eller rift, er det vigtigt at få den behandlet. Vask området grundigt med sårskyllevæske og sæt plaster på. Det er en skrøne, at sår har godt af luft. De skal i stedet have et vådt sårmiljø for at hele bedst muligt og mindske risikoen for ardannelse.

Er uheldet ude, og en person er kommet til skade, er det fornuftigt at følge de fire hovedpunkter om førstehjælp.
1. Skab sikkerhed – Dan dig et overblik over ulykken, gør dig synlig og afmonter farer.

  1. Vurder personen – Er den tilskadekomne ved bevidsthed og trækker vejret?
  2. Tilkald hjælp – Har andre ikke gjort det endnu, skal du ringe 112.
  3. Giv førstehjælp - Samarbejd med den tilskadekomne, forklar hvad du gør, tal beroligende og lyt.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen