Stik, bid, skrammer og sår – sådan behandler du selv Se relaterede produkter

Stik, bid, skrammer og sår – sådan behandler du selv

Bare ben og arme i den varme sommerluft er skønt, men det gør os også mere udsatte for småskrammer, rifter og ikke mindst insektbid. Hvordan behandler du bedst selv små sår og stik, og hvornår skal du søge hjælp? Sygeplejerske Henriette Rosenkrands giver dig sine bedste råd.

Varme sommerdage kalder på shorts og t-shirts. Men når huden er blotlagt, er vi også mere udsatte for sår, skrammer og knubs, og hvem har ikke stiftet bekendtskab med de klassiske ’sommerknæ’ hos de mindste, når de endnu en gang snubler på asfalten?

Sommeren er desuden højsæson for myg, hvepse, bier og flåter. De små, irriterende følgesvende, der bider og stikker, så det kradser og klør på de bare ben og arme.

Sygeplejerske Henriette Rosenkrands, der i dag arbejder på plejecenter og tidligere har været tilknyttet Akutmodtagelsen, giver her sine bedste råd til, hvordan du selv behandler stik og småskrammer, og hvornår du skal være særligt opmærksom og søge læge.

Sådan behandler du insektstik og -bid

Selvom langt de fleste insektstik heldigvis er harmløse, kan de være voldsomt generende og forårsage megen kløe, smerte og irritation. Det kan være svært at beskytte sig imod de små bæster, og det kan være en god idé at dække huden til, hvis du eksempelvis vil forsøge at undgå myggestik.

”Hvis du er uheldig og bliver stukket af et insekt, er det en god idé at lindre med en kølende gel. Derudover findes der nogle rigtig fine smertelindrende cremer, som har en god virkning. Mine børn har altid en kløestillende stik med i tasken, som kan hjælpe på de irriterende myggestik,” forklarer Henriette Rosenkrands.

>> Find kølende gel her 

>> Find cremer, spray og stick, der lindrer ved insektbid her  

Bliver du stukket af en hveps eller en bi, er det vigtigt at få løftet brodden ud hurtigt – brug en nål, ikke en pincet. Derudover skal området vaskes med sæbe, og du kan efterfølgende lindre med isvand eller lokalbedøvende midler.

”Hvis du pludselig bliver dårlig, får vejrtrækningsproblemer, eller området hæver op, bliver rødt eller ændrer form, skal du straks tage fat i lægen, da det kan være tegn på en allergisk reaktion. Det kan være farligt og skal tages meget alvorligt,” siger Henriette Rosenkrands. 

Sådan behandler du sår og skrammer

Det er næsten uundgåeligt at gå igennem sommeren uden en skramme eller rift på den bare hud. Er uheldet ude, er det godt at vide, hvordan du bedst forholder dig. Svaret er nemlig ikke: ”At et sår skal have masser af luft”.

”Sårskyllevæske er uundværligt for mig både på arbejdet og privat, og jeg altid har en sårskyl med i tasken, når jeg er på tur med børnene. Steril saltvandsopløsning er nemlig helt ideel til at rense sår, skrammer og hudafskrabninger, når man er på farten,” siger hun.

>> Find sårskyllevæske her

Når såret er renset og frit for bakterier, skal der et plaster på. Her kan det være en idé at vælge en antibakteriel variant, hvis man har tendens til infektion i sine sår. Det er blandt andet en god idé hos ældre, hvor huden er mere porøs, forklarer Henriette Rosenkrands. Ellers er ganske almindeligt plaster perfekt altid at have ved hånden.

Find plaster her >>

”Det er en skrøne, at sår har godt af luft. I dag ved vi, at et vådt sårmiljø giver de bedste vilkår for heling. Så du skal ikke være bange for at bruge et plaster og lade det blive på til, såret begynder at hele op,” siger hun.  

Hvis såret endnu ikke er helet efter 14 dage, skal du kontakte læge. Det samme gør sig gældende, hvis det pludselig viser infektionstegn og bliver rødt, hævet, ømt eller begynder at væske voldsomt med gulligt puds. Har du revet dig på et søm, skal du også kontakte lægen med henblik på en stivkrampevaccination.

Der er flere insekter i Danmark, der stikker mennesker, mest udbredt er myg, bier og hvepse. Langt de fleste oplever kun lette symptomer som hævelse, rødne, kløen og svien, men bliver du stukket på munden eller i halsen af en hveps, eller oplever du svimmelhed, vejrtrækningsproblemer eller lignende allergiske reaktioner, skal du straks søge læge.

Edderkopper, myrer, lopper og flåter er alle insekter, der bider. Bliver du bidt af en flåt, er det vigtigt, at du fjerner den straks og er opmærksom på, at området ikke pludselig bliver rødt. Det kan være tegn på borrelia.

Får du en skramme, rift eller et mindre sår, er det vigtigt, at du får renset området grundigt. Brug en sårskyllevæske, der fjerner bakterier. Afhængig af kompleksiteten, er det en god idé at sætte et plaster på for at give området ro.

Det er en skrøne, at sår skal have luft. I dag ved man, at et vådt sårmiljø giver de bedste vilkår for en optimal heling. Husk dog at skifte plastret jævnligt og hold øje med, at området heler, som det skal.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen